Fler unga marockaner utvisas

Stockholm Det nya samarbetet mellan Sverige och Marocko kring fingeravtryck har gjort att många unga marockaner med utvisningsbeslut har kunnat identifieras och därmed kunna tas emot i Marocko.

– Vi har fått till stånd ett väldigt bra samarbete med marockanska myndigheter, och fått en fungerande rutin som vi är väldigt nöjda med, säger Per Löwenberg som är gruppchef på nationella gränspolissektionen, skriver SVT.

Många av de unga marockaner som sökt sig till Sverige de senaste åren har inte haft någon bostad och fastnat i kriminalitet och drogmissbruk.

Det har tidigare inte gått att utvisa dessa personer då deras identitet inte gått att fastslå bland annat på grund av Marockos ovilja till samarbete.

Men i fjor inleddes ett nytt samarbete, där den svenska polisen och Migrationsverket kunde börja kontrollera fingeravtryck mot en stor databas i Marocko, och det har gjort att många fler har kunnat identifieras, och därmed tas emot i Marocko.

Antalet verkställigheter till Marocko ökade från 75 under 2016 till 135 i fjor, enligt statistik från Kriminalvårdens transportenhet.

Av de som uppgett att de är under 18 år visar sig det vara fel i 90 procent av fallen, säger Per Löwenberg.

Justitieminister Morgan Johansson välkomnar det förbättrade samarbetet. Marocko ska inte ha fått något i utbyte för att gå med på detta.

– Nej, det finns inga villkor i det här, säger Morgan Johansson. Utan det hänger samman med att man från marockansk sida har förstått att också Marocko tjänar på att ta ansvar för sina egna medborgare, uppger SVT.

 

×