Anna-Mia Barwe och Ulf ”Masken” Andersson samsas på scen i en ny föreställning. Foto: Bosse Bergdahl

Här möter Elvis skånsk jazz

Två populära skånska artister slår sina musikaliska påsar ihop i vinter. De blandar och ger – och ger sig in på varandras territorier. Det är Ulf ”Masken” Andersson och Anna-Mia Barwe som gör en gemensam föreställning i Malmö och Kristianstad. I mitten av februari är det dags för ”Elvis möter Jazz po Skånska”.

Konsertfakta:
Elvis möter Jazz po Skånska. Med Anna-Mia Barwe, Ulf Masken Andersson och ett band bestående av Berno Paulsson, gitarr, Tomas Pettersson, keyboard, körsång, Jan Erlandsson, tenor-, alt- & sopransaxofon, körsång, Per Almlund, bas, Fredrik Savbrant, trummor, percussion, körsång.
På Palladium i Malmö den 14 februari. I Kulturkvarteret Kristianstad, lilla salen den 16 februari.

Ulf Masken Andersson är en välkänd skånsk rockprofil medan Anna-Mia Barwe oftast förknippas med jazz.
Nu ska de båda stå på scen i ett gemensamt program för första gången.
Det hela började med att Ulf för många år sedan höll i en vardagsunderhållning på Estrad där han hade gästande artister.
– En av dem var Anna-Mia Barwe. Jag är barnsligt förtjust i de ordvändningar som hon och Sven Bjerstedt fått till i Jazz po Skånska. Jag blir fnittrig och glad av det där fyndiga, som till exempel när Fats Wallerklassikern Ain´t missbehavin’ på Anna-Mias klingande skånska blir Rejnt liss po tejven.

Eftersom Masken att Anna-Mia också trivdes tillsammans dök tanken om ett framtida samarbete upp.
– Men det har aldrig blivit läge, Förrän nu, säger Ulf.
I somras fick han ett erbjudande om att göra en spelning på en privat tillställning.
– De hade redan sett det jag gjort tidigare och jag hade inget nytt program på lut. Jag gick och funderade lite och jag har några spellistor. På en av dem fanns Svitt, jordi och brun (Sweet Georgia Brown) med Anna-Mia Barwe. Då kom jag på att om vi tar en bunke Elvislåtar och en bunke Jazz po Skånska och stoppar vi ner allt i en gryta och rör om – då blir det säkert bra.
Ulf sprang in och ringde sin Anna-Mia Barwe som genast tackade ja.
– Och så gjorde vi ett enkelt program till den där spelningen.

Det gav mersmak och artisterna började prata om att sätta ihop en föreställning.
– När vi träffades igen sa Anna-Mia att hon gärna vill sjunga Elvis. Och jag ville sjunga jazz. Så vi hittade några jazzstandards som passar mig som All of me och Smile och några Elvis-låtar som passar henne. Jag ska förstås sjunga på mitt malmöitiska idiom.
Jazz och Ulf Masken Andersson är inte en så udda kombination som det kanske låter. Tradjazz var en gång hans ingång i musiken.
– Jag var trummis i ett band på nio man. Vi plågade många människor på många fritidsgårdar, men sedan kom rocken in i mitt liv och jag blev lika betagen av det som en gång av jazzen.

Ulf Masken Andersson kontaktade Musik i Syd som tyckte att samarbetet lät som en bra idé. Därför blir det nu konserten både på Palladium i Malmö den 14 februari och i Kulturkvareteret i Kristianstad den 16 februari.
– Det vi vill göra är ett lättsamt program. Ett som får folk att klappa, stampa och gå hem med ett leende på läpparna, säger Ulf Masken Andersson, som faktiskt för första gången gör ett samarbete i ett helt program med en annan artist på scenen.
– Det kittlar en nerv hos oss båda, man är lite safe, men samtidigt lite ute på något som man inte gjort tidigare.

Anna-Mia Barwe har spelat på Palladium och i Kristianstad förr. Men för Ulfs del blir det första gången han beträder tiljorna på Palladium.
– Och i Kristianstad har jag bara spelat en gång. Det var 1967 vid invigningen av Domus.
Gonks som Ulf spelade i var mäkta populära vid den här tiden och massor av folk hade anlänt när bandet kom, kraftigt försenade.
– Det enda minnet jag har av spelningen är att jag inte hörde något av vad de spelade och sjöng. Jag fick spela med all muskelkraft jag hade. Men jag har träffat folk efteråt som såg oss och tyckte vi var bra. Nu är det dags att jag gör ett försök i Kristianstad igen, säger Ulf Masken Andersson.
Yvonne Erlandsson

Konsertfakta:
Elvis möter Jazz po Skånska. Med Anna-Mia Barwe, Ulf Masken Andersson och ett band bestående av Berno Paulsson, gitarr, Tomas Pettersson, keyboard, körsång, Jan Erlandsson, tenor-, alt- & sopransaxofon, körsång, Per Almlund, bas, Fredrik Savbrant, trummor, percussion, körsång.
På Palladium i Malmö den 14 februari. I Kulturkvarteret Kristianstad, lilla salen den 16 februari.