Tullens hundförare Zozik Muedin och statsminister Stefan Löfven besök på Tullverket i Lernacken i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
Foto: Johan Nilsson / TT

Statliga jobb flyttas till Skåne

80 tjänster till Tullverket i Malmö och kronofogdemyndigheten flyttar delar av sin verksamhet från Stockholm till Kristianstad. Det var några av de besked som kom i dag.

I dag höll statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) en pressträff på Tullverket i Malmö.
– Nu är det slut på Stockholmsfixeringen. Det ska även gälla statliga myndigheter, säger Stefan Löfven.

Tre nya myndigheter kommer att lokaliseras utanför Stockholm och totalt berörs 12 myndigheter som delvis ska utlokaliseras till andra regioner. Enligt tidigare uppgifter ska det för Skånes del röra sig om tjänster inom Tullverket.

Tullverket ska flytta minst 30 jobb från Stockholm till Malmö senast januari 2019. Detta är utöver den satsning som redan är beslutad som innebär 50 nya tjänster i Malmö, sammanlagt 80 nya tjänster i Malmö på Tullverket.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande i kommunalstyrelsen i Malmö, har arbetat för att hela Tullverket ska flyttas till Malmö, något som nu inte sker. Men Katrin Stjernfeldt Jammeh säger sig vara nöjd ändå.
– Det viktiga var inte att vi inte fick huvudkontoret i Malmö, utan att man förstärker tullens kontroller vid gränsen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

nbsp;

Myndigheten för tillgängliga medier ska omlokalisera hela sin verksamhet från Stockholm till Malmö. Det innebär 100 årsarbetskrafter.

– Det innebär att Malmö kommer att bli ett myndighetssäte där det också finns myndighetschefter, säger Ardalan Shekarabi.

Tillväxtverket ska lokalisera ytterligare verksamhet från Stockholm till Malmö, minst 10 årsarbetskrafter.

Trafikverket ska utöka verksamheten på regionkontoret i Kristianstad med 80–100 årsarbetskrafter.
Vidare ska Kronofogdemyndigheten lokalisera delar av sin verksamhet från Stockholm till Kristianstad, cirka 15 årsarbetskrafter.
– Det är väldigt positivt att regeringen även satsar på nordöstra Skåne. Vi har haft en dialog om fler statliga jobb, men vi har inte haft några speciella önskemål om vilken myndighet som ska flytta hit, säger Kristianstadas  kommunalråd Anders Tell (S).

 

Tidigare under dagen meddelade vice statsminister Isabella Lövin (MP) att 500 tjänster från biståndsorganet Sida flyttas från Stockholms innerstad till Botkyrka utanför Stockholm.
– Sverige ska hålla ihop. Det är viktigt med statlig närvaro i olika områden, det handlar om legitimitet,  säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister i ett pressmeddelande.

Sammanlagt gäller det 2 000 statliga jobb ska ha omlokaliserats eller tillkommit utanför Stockholm under mandatperioden, varav cirka 300 i Skåne.

×