Anders Åberg, vinnare av Norra Skåne-pokalen 2017.
Marika Höghäll, sportchef på Norra Skåne, Anders Åberg, vinnare av Norra Skåne-pokalen 2017 och C G Wilke, ordförande i Åbergs klubb Hässleholms Motorklubb.
Anders Åberg, vinnare av Norra Skåne-pokalen 2017.

Succéåret kröntes med historiskt guld

Under 2017 skulle Anders Åberg ta reda på hur bra han egentligen är.
Nu har han facit. Och i facit står det:
Anders Åberg är bäst i Sverige.
Och en värdig vinnare av den individuella Norra Skåne-pokalen.

Inför 2017 gjorde Anders Åberg en ordentlig satsning på rally för att på allvar kunna vara med och utmana om SM-medaljerna i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen. Till Norra Skåne sa han i februari:
– Jag vet inte hur bra jag är egentligen – det är det vi ska ta reda på under året.
När han ett knappt år senare står i sin verkstad i Hässleholm med Norra Skåne-pokalen i händerna säger Åberg:
– Det här var första gången jag körde en bil som på pappret är bland de snabbaste. Jag trodde på medalj, jag har alltid höga krav på mig själv. Och jag har stått i skogen och tittat på SM och tänkt att i den klassen kan jag ta medalj.

Och medalj tog han – av ädlaste valör.
På vägen mot SM-guldet passade han på att skriva historia. Åberg blev nämligen den förste skåning att vinna två SM-deltävlingar i rad och den blott andre skåning att ta hem ett SM-guld.
– Det började ju bra med två segrar direkt. Det är som jag sagt tidigare: Stjärnorna har stått rätt för mig i år.

Hur är du som förare?
– Min styrka är att jag kör smart. Jag har lite mer spärrar än de allra värsta, det finns några som har högre högstanivå. Men jag har hög lägstanivå.
Efter den perfekta starten med två raka segrar var Anders Åberg ett jagat villebråd i SM-jakten.
– Jag kände ju att jag fick mer och mer att förlora desto längre säsongen gick, säger han.
Men Åberg klarade av pressen, körde smart och kontrollerat och höll undan hela vägen in i mål.

I hård konkurrens tog Anders Åberg hem den 20:e Norra Skåne-pokalen och det är en glad och tacksam Hässleholms MK-förare som tar emot priset.
– Oväntat. Jag är jättenöjd och stolt. Otroligt kul att motorsportsframgångar uppmärksammas och hyllas. Hässleholm är en härlig motorsportskommun och jag hoppas kommunen fortsätter stötta klubben och dess tävlingar, säger han och passar också på att ge sin kartläsare (och svåger) Björn Johnsson lite beröm:
– Han har gjort ett bra jobb och är en viktig del i framgångarna.

Succéåret 2017 med SM-guld och Norra Skåne-pokal kommer han inte att upprepa, i alla fall inte det här året. Det beror på att han har haft ett lyckat år även som företagare.
Han driver Rallyshop i Hässleholm, som förra året – mitt i SM-tävlandet – landade vad Åberg beskriver som ett drömkontrakt. Rallyshop fick uppdraget som däckjätten Pirellis svenska motorsportsagentur.
Agenturen betyder att Åberg och Johnsson tar med sig en lastbil fylld med hundratals däck till varje tävling och det fungerar inte att kombinera jobbet med en satsning på att försvara SM-guldet.
Men det stör inte Åberg. Tvärtom, Pirellikontraktet var en dröm som gick i uppfyllelse och han kommer ju att ha nära kontakt med motorsporten även framöver i yrket.
– I februari kommer jag att vara hemma sju dagar, säger han och ler.
– Och det går snabbt framåt för företaget nu, närmast siktar vi på att flytta in i nya och större lokaler här i Hässleholm. Och så blir det nyrekrytering, minst en men troligtvis två personer ska anställas.

SM-guld och ett drömkontrakt för företaget samma år – 2017 var rätt hyfsat?
– Ibland blir man nästan förvånad över var gränsen går för vad man klarar. När jag ser tillbaka på 2017 kan jag konstatera att, jo, jag klarar rätt mycket. Det här med Pirelli och så SM-guld – det är två grejer jag kan checka av på min ”bucketlist”.

×