KÖPENHAMN

Madsen band och torterade sitt offer

Åklagare Jakob Buch-Jepsen vid pressträffen i polishuset i Köpenhamn med anledning av att åtalet mot Peter Madsen lämnades in i förra veckan. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Artikel KÖPENHAMN Peter Madsen planerade mordet på Kim Wall genom att ta med sig redskap, däribland en kniv och en såg, ombord på ubåten.Sedan band han den svenska journalisten och utsatte henne för tortyr.

Det var i förra veckan som åklagare Jakob Buch-Jepsen presenterade mordåtalet mot den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen vid en presskonferens. Madsen åtalas för mord, brott mot griftefriden och grova sexuella övergrepp.

[contentcards url="http://www.skd.se/2017/11/14/peder-madsen-omhaktas-frivilligt/" one_line="true"]

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Succédebut för Femtionians nyförvärv

Sport
BOWLING Succédebut av Axel Eddysson. Och riktigt starka insatser av ytterligare två spelare födda på 2000-talet. Det var huvudanledningarna till BK Femtionians klara hemmaseger med 16–4 mot IK Sterling i Sydallsvenskan.

– Ja, det var verkligen en succédebut, säger Femtionians ledare Michael Wegner om 18-årige Axel Eddyssons insats.

Nyförvärvet landade på över 1 000 poäng på fyra serier (1 002) och var klart bäst av samtliga spelare.

– Vi har varit lite tunna, men Axel känns som den sista pusselbiten för att vi ska bli ett riktigt bra lag. Han spelar modern och bra bowling, säger Wegner.

Bakom Eddysson gjorde två andra spelare födda på 2000-talet, 20-årige Casper Olsson och 17-årige Casper Gunnarsson, fina resultat. Olsson hade 898 och Gunnarsson 856.

Femtionian fick klara sig utan sina VM-stjärnor, Cajsa och Jenny Wegner, men tog alltså ändå en stabil seger.

Serieledande Team Clan har ryckt i tabelltoppen i Sydallsvenskans grupp B och är med 19 poäng åtta före tvåan Femtionian. Sen är det riktigt jämnt. Efter Femtionian och Pergamon, som båda har elva poäng, följer tre lag på tio poäng och sen har BK Virveln precis under det nedre strecket åtta poäng.

– Så det är tätt, allt kan hända, säger Wegner och öppnar samtidigt för att ytterligare någon förstärkning kan vara på gång till Hässleholmsklubben.

– Ja, vi får se, det kanske kommer någon efter nyår, säger han.

Sport

Svensk kross i VM-premiären – vann med 22–3

Hela 22 gånger fick Sverige fira mål i VM-premiären mot Slovakien.
Foto: Staffan Claesson/TT
Sport
Sport

Sverige inledde VM i innebandy, i Uppsala, med att köra över Slovakien med 22–3.

– Jag trodde inte att det skulle bli så enkelt, de gjorde ett bra VM senast och trodde att de skulle vara bättre, säger fyramålsskytten Sofia Joelsson till SVT.

Trots det enorma överläget i antal mål var inte Joelsson helt nöjd med den svenska insatsen.

– Idag fick vi in bollarna, och det var ju bra. Men vi behöver röra på fötterna lite mer, ha ett lite mer bolltempo.

Joelsson gjorde fyra mål och fick två assist. Men var ändå inte poängbäst i laget. Det var Moa Tschöp som gjorde ett mål och passade fram till åtta.

På söndagen väntar Tyskland.

– De ska vara ännu sämre, så förhoppningsvis blir det ännu mer mål i morgon, säger Joelsson.

Ingela Ahlberg/TT

Inrikes

Svårt att neka ovaccinerad utbildning

Region Västerbotten tar inte emot ovaccinerade läkar- och sjuksköterskestudenter på praktik. Regeln har ännu inte behövt tillämpas. Arkivbild.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Inrikes
Inrikes En folkhögskola i Blekinge ställer krav på att eleverna vaccinerar sig mot covid-19. Vårdstudenter i Västerbotten måste också vara vaccinerade för att få göra praktik.
Men i de allra flesta fall väger rätten till utbildning tyngst.

En grundskola kan inte neka en elev att komma till skolan för att hen inte är vaccinerad. Pågår smittspridning krävs kanske distansundervisning, men skolplikten gäller alltid.

– Elever i grundskolan har skolplikt och har därmed rätt till utbildning. Det finns ingen möjlighet att skilja en elev från en utbildning annat än enligt reglerna om avstängning, säger Per Eriksson, jurist vid utbildningsdepartementet.

Avstängning är något en rektor kan besluta om då andra elevers trygghet eller studiero måste säkras. Det har inte med vaccinering att göra, utan kan bli aktuellt om en elev exempelvis varit våldsam.

– På samma sätt är det med rätt till utbildning i gymnasieskolan. Den som antagits till ett program program har rätt att fullfölja utbildningen. Och den som antagits till en kurs på komvux har rätt att fullfölja kursen, säger Per Eriksson.

Arbetsplatsens regler

Gymnasie- och komvuxelever kan i likhet med grundskoleelever också stängas av, men inte för att de tackat nej till vaccin. Bestämmelserna om avstängning går dock lite längre för gymnasie- och komvuxelever. Om de bedöms som uppenbart olämpliga att göra praktik på en arbetsplats så kan de stängas av helt eller delvis från utbildningen. Exempelvis kan en elev som begått narkotikabrott stängas av från praktik inom sjukvården.

– Sådant kan också förekomma på en yrkeshögskola eller en högskola. Det är då bestämmelserna för arbetsplatsen som är aktuell.

Folkhögskolor

Men vad gäller då för folkhögskolor?

– Folkhögskolan brukar beskrivas som helt fri och frivillig. Den är i princip inte lagreglerad alls, utan reglerna är en sak mellan anordnaren och den studerande, säger Per Eriksson.

TT: Så folkhögskolorna är unika i det här sammanhanget?

– De är definitivt en del av utbildningssystemet, men unika i att de är så oreglerade.

Högskola och universitet

Alla högskole- och universitetsstudenter – kan de nekas utbildning på grund av att de är ovaccinerade?

Det korta svaret är: I princip nej.

– Det finns inga regler vad gäller högskoleutbildning att man kan vägras utbildning på grund av att man inte är vaccinerad, säger Mikael Herjevik, biträdande chefsjurist vid Universitetskanslersämbetet.

Men principen gäller inte fullt ut. Västerbotten har som första region i landet beslutat att medicin- och vårdstudenter som är ovaccinerade mot covid-19 inte får göra sin praktik i regionens verksamhet. Regionen pekar på skyldigheten att se till patientsäkerheten.

Kan inte tvingas

– Det finns inga nationella regler om regioner är skyldiga att ta emot studenter, utan det regleras genom avtal. Regionerna har ju sina regelverk att förhålla sig till, och i det här fallet har regionen bedömt att man inte kan ta emot ovaccinerade studenter, säger Mikael Herjevik.

Fortfarande har lärosätet – i det här fallet främst Umeå universitet – en skyldighet att ordna praktik. Men universitetet kan alltså inte tvinga regionen att ta emot studenter.

Enligt Magnus Hultin, universitetets vicedekan för samverkan kring klinisk utbildning, har endast en ovaccinerad student omplacerats av regionen och det fallet låg till grund för regionens principbeslut.

Universitetet har avtal med fler regioner i norr, och en student kan byta studieort om så krävs.

Även sjuksköterskeelever i Dalarna behöver vaccinpass för att få göra praktik, har SVT Dalarna rapporterat.

Alternativ praktikplats

Tillbaka till gymnasieskolan, som ju också har utbildningar med praktik. Kan en blivande undersköterska på vårdprogrammet nekas praktik på en arbetsplats därför att hen är ovaccinerad?

Skolverket skriver på sin hemsida att om en viss arbetsplats inte skulle kunna ta emot en elev som inte är vaccinerad behöver huvudmannen i första hand försöka hitta en alternativ praktikplats för eleven.

– Det finns vissa möjligheter att ersätta arbetsplatsförlagd utbildning med skolförlagd utbildning. Men kan man ställa krav på arbetsplatsförlagd utbildning? Då kommer man in på tillämpning av reglerna i det enskilda fallet som jag inte vill ge mig in på, det är upp till huvudmännen att tillämpa dem, säger Per Eriksson.

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Folkhögskola med vaccinkrav

Litorina folkhögskola i Karlskrona tar endast emot elever som vaccinerat sig.

"För att Litorina folkhögskola ska kunna erbjuda studerande utbildning genom fysisk närvaro i skolan vill vi ytterligare stärka en hälsosam studiemiljö. Detta är motivet för att vi inför höstens kursverksamhet kräver att Litorinastuderande visar att man har vaccinerat sig eller har bokat tid för vaccination senast den 1 september. Vi har även krav på att man kan uppvisa negativt Covid-test efter utlandsresa", skriver folkhögskolan på sin hemsida.

Utrikes

Nya omikronfall – nu skärps covidreglerna

En bekymrad brittisk premiärminister, Boris Johnson, håller presskonferens på lördagskvällen och meddelar att covidrestriktionerna i Storbritannien åter skärps efter att fall av den nya virusvarianten omikron upptäckts i landet.
Foto: Hollie Adams/AP/TT
Utrikes
Utrikes Flera länder i Europa rapporterar nu fall av den nya virusvarianten omikron. Senast i raden är Storbritannien och Tyskland som bekräftar två fall vardera.
Den brittiske premiärministern Boris Johnson ger därför beskedet att inreserestriktionerna nu skärps.

Storbritannien kommer att kräva samtliga inresande resenärer som anländer till landet ska isoleras till dess att de kan visa upp ett negativt PCR-test.

– Vi måste nu gå vidare för att genomföra ett nytt regelverk för testning, sade Boris Johnson vid en hastigt sammankallad presskonferens på lördagskvällen.

Ökat krav på användande av munskydd kommer också att införas.

Beskedet kom några timmar efter att det offentliggjorts att två fall av den nya virusvarianten påträffats i Storbritannien. Beskedet gavs av hälsoministern.

– I går kväll blev jag kontaktad av den brittiska enheten för medicinsk säkerhet. Jag blev informerad att man hittat två fall av den nya varianten, omikron, i Storbritannien. Ett i Chelmsford och det andra i Nottingham, säger hälsominister Sajid Javid, på lördagseftermiddagen, rapporterar Reuters.

Senare under dagen kom bekräftelse från Tysklands sjukvårdsmyndigheter över vad som redan misstänkts – två nya fall av smittade med omikronvarianten har lokaliserats i delstaten Bayern.

Tidigare hade det varnas för "mycket hög risk" för spridning i Europa. Även Belgien och Tjeckien tror sig ha upptäckt fall av varianten.

Snabb händelseutveckling

För varje timme som går meddelar fler länder att de inför restriktioner för resande från länder i södra Afrika. Bakom den snabba händelseutvecklingen finns en växande oro för den nya varianten av coronaviruset, som så sent som i fredags fick namnet omikron.

USA:s smittskyddsmyndighet CDC och landets utrikesdepartement utfärdade på lördagskvällen (svensk tid) en "res-intevarning" för åtta länder i södra Afrika.

Det första fallet av virusmutationen rapporterades till Världshälsoorganisationen (WHO) från Sydafrika den 24 november och upptäcktes i ett prov som togs den 9 november. Fall har, förutom i Europa, också konstaterats i Botswana, Hongkong och Israel.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC anser att det finns "mycket hög risk" för att varianten kommer att spridas i Europa.

Stort antal mutationer

I Nederländerna undersöker myndigheter huruvida 61 personer som testat positivt för covid-19 sedan de flugit från Sydafrika till Amsterdam bär på omikronvarianten. De som har testat positivt isoleras på hotell i väntan på nya prover.

Mycket är fortfarande okänt om den nya virusvarianten, men den bär på ett stort antal mutationer och har fått snabb spridning i Sydafrika, där bara omkring 24 procent av befolkningen är fullvaccinerad mot covid-19.

Tidiga uppgifter tyder på att omikron kan medföra ökad risk för återinfektion jämfört med andra smittsamma varianter, enligt WHO. Det betyder att människor som har insjuknat i covid-19 och tillfrisknat kan drabbas igen.

"Vet mycket lite"

Men om varianten verkligen är mer smittsam eller huruvida nuvarande vacciner är mindre effektiva mot omikron kan ta flera veckor att reda ut.

– Vi är alla fruktansvärt oroade över det här viruset, säger professor Willem Hanekom, chef för det sydafrikanska forskningsinstitutet Africa Health Research Institute, till nyhetsbyrån AP.

– Den vetenskapliga reaktionen från Sydafrika är att vi måste lära oss mycket så snart som möjligt. Vi vet mycket lite. Vi vet till exempel inte hur virulent det här viruset är, hur svår sjukdom orsakar det?

WHO varnar för förhastade och panikartade beslut om restriktioner och uppmanar till ett "riskbaserat och vetenskapligt tillvägagångssätt". Men en orolig värld fruktar det värsta eftersom det seglivade coronaviruset utlöst en pandemi som redan tagit mer än 5 miljoner liv i världen.

Osäkerheten har fått land efter land att införa reserestriktioner mot Sydafrika och närliggande länder. Australien, Thailand och Sri Lanka är några av de senaste.

Sport

IFK femma efter 3–0-seger

Ivan Danielsson Andonovski blev tvåmålsskytt mot Balkan.
Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Efter en tung period lyckades IFK Hässleholm studsa tillbaka i sista omgången och sätta punkt för säsongen med 3–0-vinst borta mot Balkan.
– Jätteviktigt för oss att avsluta med seger, säger IFK-tränaren Johan Persson.

I och med segern landar IFK på 43 poäng och en femteplats i division två-tabellen.

Om någon erbjudit dig 43 poäng och femteplatsen inför säsongen, hade du tagit det då?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Sport

Stark i segerjakt för att nå målet

Maja Stark. Arkivbild.
Foto: Rickard Nilsson/TT
Sport
Sport Maja Stark missade första chansen att ta en plats på LPGA-touren i golf. Men nu får hon en andra chans.
Men då krävs seger i Europatourfinalen, där hon nu ligger trea.

Trots att hon inledde med en dubbelbogey lyckades Stark få till en 69-rond, tre under par, under den tredje dagen av Europatourfinalen i Spanien.

Det gör att hon ligger på tredje plats inför slutvarvet på Los Naranjos-banan i Marbella, fem slag från ledande hemmaspelaren Carlota Ciganda. Hon hade sex birdies, två bogeys och en dubbelbogey.

"Det var en berg-och-dalbanedag. Det blev en dålig start då jag missbedömde vinden. Men det var sannolikt en av de bästa rundorna jag gjort när det gäller puttningen", säger Stark i ett pressmeddelande.

"I morgon ska jag gå ut och försöka göra fler birdies. Jag vet att jag måste vinna tävlingen för att komma topp fem på rankningen, som är det jag siktar på".

Just nu ligger hon på åttonde plats på tourrankningen. Klarar Stark att bli topp fem på Europatouren får hon vara med i slutkvalet till LPGA-touren i december.

Den 21-åriga svenskan blev proffs i somras och under hösten tog hon sina två första segrar på Europatouren.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Förlängda sviter i Karlstad: "Motigt"

Färjestads Victor Ejdsell satte den avgörande straffen mot Växjö.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Sport
Sport Färjestad har vunnit fyra i följd. Växjö har förlorat lika många.
När lagen möttes i Karlstad vann hemmalaget med 4–3 efter straffar.
– Lite motigt, sade regerande mästarlagets 3–3-skytt Olle Lycksell.

Kan Växjö vinna utan Robert Rosén?

Det var frågan inför det regerande mästarlagets bortamöte med Färjestad.

Svaret blev nej.

Under förstacenterns skadefrånvaro – en spricka i foten – har Växjö förlorat fyra matcher i följd i SHL-ishockeyn, inklusive 3–4 efter straffläggning mot Färjestad.

– Med hans (Roséns) kvalitet… Vi behöver verkligen honom därute. Han ger oss en trygghet och ett lugn. Vi saknar honom, han är jätteviktig, säger Olle Lycksell.

Lycksell kom till Växjö från Färjestad.

"Blir biffig"

I återkomsten till Karlstad ordnade 22-åringen en poäng för bortalaget när han kvitterade till 3–3 i powerplay med lite mer än fem minuter kvar av ordinarie tid.

Han tror på en snar vändning – även utan Robert Rosén. Lycksell tycker att matchen mot Färjestad var ett steg i rätt riktning.

– På sätt och vis var det helt okej. Vi är nöjda med 3–3 efter 60 minuter. Pendeln svänger nog snart. Det är inga stora ändringar som krävs, säger han.

Växjötränaren Sam Hallam tycker att resultatet var rättvist. Av naturliga skäl fokuserar han mer på dem som spelar än på Robert Roséns frånvaro.

– Just nu är han en icke-faktor. Det är klart att alla lag vill ha med sådana spelare men nu blir han biffig på överkroppen och kommer tillbaka bättre än nånsin efter jul, säger han.

"Ett sparkapital"

Färjestad har det roligare just nu.

Segern mot Växjö var den fjärde i rad efter den sex matcher tunga förlustsviten dessförinnan.

– Vi har bra straffskyttar. En skön vinst även om det är lite surt eftersom vi hade ledningen med 3–2, säger Marcus Nilsson.

Den förra poängligavinnaren spelade fram Jacob de la Rose till 1–1 och satte själv 3–2 i krysset.

Lika effektiv är varken han eller Färjestad i powerplay, där laget är sämst i ligan efter tre nya misslyckanden mot Växjö.

– Det är såklart inte bra alls. Det enda som är positivt är att vi har ett sparkapital, att vi vinner matcher utan att göra mål i powerplay, säger Marcus Nilsson.

Tränaren Johan Pennerborn är inne på samma tankegång.

– Kan vi addera den pusselbiten kan det bli riktigt bra. Det är en tidsfråga, vi hade nån i ramen i dag. Samtidigt får vi inte låsa fast oss vid det. Det är mycket annat i spelet som är bra, säger han.

Linus Schröder/TT

Sport

Ekdal målnickare för Sampdoria

Albin Ekdal firar sitt första mål för säsongen. Han nickade in 2–1-målet när Sampdoria slog Verona med 3–1.
Foto: Tano Pecoraro/AP/TT
Sport
Sport

Det händer inte ofta, så det är inte konstigt att han firade lite extra. Landslagsmittfältaren Albin Ekdal har gjort sitt första mål för säsongen.

Ekdal höll sig framme och nickade in Sampdorias 2–1-mål hemma mot Verona i Serie A.

Efteråt knöt han båda nävarna och gratulerades grundligt av lagkompisarna.

Sampdoria vann till slut med 3–1 och tog tre viktiga poäng i och med att klubben är inblandad i bottenstriden.

Ekdal, 32, står nu på tre mål på 111 matcher i Sampdoria. Han väntar fortfarande på sitt första landslagsmål trots 64 spelade landskamper sedan debuten för tio år sedan.

Henrik Skiöld/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL