Åklagare Jakob Buch-Jepsen vid pressträffen i polishuset i Köpenhamn med anledning av att åtalet mot Peter Madsen lämnades in i förra veckan. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Peter Madsens ubåt UC3 Nautilus står ute i Köpenhamns Nordhamn.

Madsen band och torterade sitt offer

KÖPENHAMN Peter Madsen planerade mordet på Kim Wall genom att ta med sig redskap, däribland en kniv och en såg, ombord på ubåten.
Sedan band han den svenska journalisten och utsatte henne för tortyr.

Det var i förra veckan som åklagare Jakob Buch-Jepsen presenterade mordåtalet mot den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen vid en presskonferens. Madsen åtalas för mord, brott mot griftefriden och grova sexuella övergrepp.

Under tisdagen blev stämningsansökan i målet offentlig, enligt dansk praxis, och därmed släpptes flera detaljer kring åtalet.
Mordet ska ha skett mellan den 10 augusti klockan 22.00 och den 11 augusti cirka klockan 10.00 står det angivet i åtalet.
I åtalet redogör åklagaren för brottsmisstankarna mot Peter Madsen. Den danske ubåtsbyggaren tog med sig bland annat kniv, såg, skruvmejsel och rör ombord på ubåten UC3 Nautilus.
Under färden övermannade han Kim Wall och band hennes huvud, armar och ben. Därefter utsatte Peter Madsen sitt offer genom att slå, sticka och skära i henne. Efter att ha dödat henne ska han ha styckat hennes kropp.

Alla kroppsdelar har han enligt åtalet sänkt med hjälp av rör för att de skulle sjunka till botten.
Som åklagare Jakob Buch-Jepsen sa vid en presskonferens i förra veckan är dödsorsaken okänd, men det kan vara genom halsskärning eller kvävning.
– Det här är delvis baserad på rättsmedicinska undersökningar i målet, och något jag inte i dagsläget kan gå vidare in i.

Åklagaren menar att Peter Madsen planerade både mord och sexualbrott.
– Man kan säga att omständigheterna, att han enligt åtalet ska ha tagit med sig redskap, visar på att mordet var planerat. Men vi får se om de kan bevisas i rätten, säger Eva Smith, professor emerita i straffrätt vid Köpenhamns universitet, uppger SVT.

Peter Madsen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning och Danmarks rättsliga råd anser att han kan vara farlig för andra. Därför kan han dömas till livstids förvaring i stället för fängelsestraff, ett straff som inte finns i Sverige.
– Det beror på att det finns en betydande och överhängande risk för att han kan utgöra en fara för andra människors liv och hälsa och välfärd, säger Jakob Buch-Jepsen, till Ekstrabladet.

Förundersökningen, det vill säga själva utredningen med bland annat alla förhör, promemorior och fotografier offentliggörs inte förrän när rättegången börjar i Byretten i Köpenhamn den 8 mars.
Åtta rättegångsdagar är bokade och domen väntas komma i slutet av april.

Läs mer:

www.skd.se