Kvinnor i niqab. Foto: TT

Burka och lösskägg kan förbjudas i Danmark

Danmark Riddarhjälm, lösskägg, rånarluva, burka och niqab kan förbjudas på offentliga platser i Danmark, om regeringens utkast till ett lagförslag blir verklighet.

”Det är förbjudet att på offentlig plats bära kläder som skyler ansiktet. […] Täckande kläder kan till exempel vara huvor, mössor, halsdukar, masker, hjälmar, heltäckande dräkter, konstgjorda skägg med mera.”

Så lyder lagförslaget som det danska Justitiedepartementet har tagit fram, och som danska DR har tagit del av. Lagen beskrivs som ett försök att komma åt användandet av rånarluvor, samt det muslimska användandet av niqab och burka.

– Detta är ett steg i rätt riktning. Det finns naturligtvis saker som kan få en att dra lite på smilbanden, men i grunden handlar detta om ett förbud mot att bära burka och niqab i det offentliga rummet, säger Martin Henriksen, Dansk Folkepartis invandringspolitiske talesperson.

– Vi hoppas att kunna bekämpa det förtryck som ligger bakom att kvinnor tvingas klä sig i burka. Vi försöker inte komma åt tomteskägg eller nisseluvor med det här, säger socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Trine Bramsen.

Straffet kan bli böter eller till och med fängelse. Den som ertappas med att bryta mot den nya maskeringslagen skulle då kunna tas in till polisstationen och tvingas att ta av sig de täckande kläderna.

Maskering ska dock vara tillåten i bilen, då det räknas som privat område. Undantag kan också göras om det med maskeringen finns ett uppenbart och förtjänstfullt syfte.

Den danska regeringen ska redan denna veckan ta ställning gentemot lagförslaget, som kom redan den 17 november, enligt DR.

 

×