Foto: TT

Minskade pensioner ska kompenseras

Sverige Pensionärer som fått en sänkt tjänstepension år 2018 ska få en tillfällig kompensation som motsvarar nivån för 2017, meddelar Sveriges kommuner och landsting (SKL) i ett pressmeddelande.

I januari drabbades omkring 150 000 pensionärer, som tidigare arbetat i landets kommuner och landsting, av en sänkt pension i jämförelse med tidigare år.

Nu ska en justering av systemet komma på plats, inledningsvis i form av extra pengar till de berörda.

Kompensationen gäller de personer som på grund av den nya pensionsöverenskommelsen fått besked om en sänkt kompletteringspension, och ska gälla fram till årsskiftet. Enligt SKL så har den så kallade Pensionsöverenskommelsen 02 haft en i övrigt god effekt.

– Vi vill skicka den här signalen snabbt efter att de berörda pensionärerna fått sina pensionsbesked. Nu vidtar ett arbete för att lösa en del praktiska frågor tillsammans med KPA och Skandia, säger Joakim Larsson, vice ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i pressmeddelandet.

Under tiden ska SKL genom förhandlingar med fackförbunden nu ta fram en långsiktig lösning som i sin tur ska gälla från och med 2019.

 

×