Socialminister Annika Strandhäll. Foto: TT

Regeringen vill ha rökförbud på uteserveringar

Sverige Den rödgröna regeringen föreslår ett förbud mot rökning på uteserveringar, lekplatser, perronger och hållplatser. Även e-cigaretter och vattenpipor ska omfattas av förbudet.

Det var under en presskonferens på fredagen som socialminister Annika Strandhäll presenterade flera nya lagförslag, rapporterar SVT.

Förutom att förbjuda rökning av till exempel cigaretter på uteserveringar och i flera utomhusmiljöer så vill regeringen även låta innefatta rökning av e-cigg, olika örtprodukter och vattenpipor utan nikotin.

Regeringen vill också införa en tillståndsplikt för att få sälja tobak i Sverige.

– Vi behöver avnormalisera rökningen, jag är övertygad om att det här kommer att kännas lika naturligt som rökförbudet på krogen, sade Annika Strandhäll.

Inte heller snuset kommer undan. Om förslaget går igenom så ska det bli förbjudet att sälja snus i förpackningar innehållandes mindre än 20 prillor.

Socialministern uteslöt under presskonferensen inte heller att i slutändan totalförbjuda cigaretter överhuvudtaget.

– Vi tar ett steg i taget och det är klart att det skulle vara ett väldigt dramatiskt ingrepp i många människors vardag, säger Annika Strandhäll.

Den nya lagen skulle, om den går igenom, att träda i kraft den första januari 2019.

I kommentarer till SVT stället sig Vänsterpartiet bakom förslaget. Centerpartiet uttrycker sympatier för ett utvidgat rökförbud.

– Ytterst är det en fråga om att säkerställa friheten för alla människor, även personer med exempelvis svår astma, att kunna vistas i offentliga miljöer, säger Hamid Ershad, kommunikatör på Centerpartiets riksdagskansli, till SVT.

Sverigedemokraterna, Liberalerna och Moderaterna meddelar att de inte tänker ställa sig bakom förslaget. Mest kritiska är Kristdemokraterna.

– Vi tror inte att det är den vägen man ska gå. Det vore lämpligt att människor visar varandra hänsyn och inte röker i närheten av dem som mår dåligt av det, men allt som är dumt kan inte förbjudas, säger riksdagsledamoten Emma Henriksson (KD).