Sauli Niinistö med hustrun Haukio. Foto: TT

Nordkoreasiffror

I helgen går Finland till val. Om ingen anmärkningsvärt händer ser det ut att blir ett av de minst spännande europeiska valen på senare år. Det varnas för att väljarstödet för Niinistö har sjunkit kraftigt de senaste två månaderna. Det innebär att det har gått från 80 procent till 63 procent. Även när det går dåligt för den sittande presidenten får han alltså stöd av långt över hälften av väljarkåren. Tvåan, miljöpartiets Pekka Haavisto, får stöd av fjorton procent av väljarna.
Man får titta åt Nordkorea eller andra diktaturer för att hitta politiker som är så här populära och i det fallet kan man misstänka att det i lika hög grad är rädslan för att kastas i fängelse om man tycker annorlunda som motiverar.
Den enda jämförelsen med Sverige är när Fredrik Reinfeldt var så populär att även de på andra sidan om blockgränsen tyckte att han var den bästa statsministerkandidaten. Det berodde i någon mån på att Socialdemokraterna befann sig i fritt fall vid den här tiden. Niinistö har ingen sådan kapsejsning att luta sig mot: tvåan Haavisto är en populär person som överraskande i förra valet.
Jämförelserna haltar lite i betydelsen att den finska presidentposten inte riktigt motsvarar en premiärministers eller en president i ett annat lands uppdrag, utan har en mer begränsad funktion som representant för landet. Presidentens makt minskades strax innan det förra valet, som svar på att Urho Kekkonen under sin presidentperiod hade så pass mycket makt att han kunde köra över parlamentet.
Det är andra frågor som dominerar i Finland jämfört med den svenska debatten. Sannfinländarnas invandringsskeptiska, evolutionsskeptiska Le Pen-kopia Laura Huhtasaari har magra sex procent i väljarstöd, så ”tuff mot invandring” är inte en lika het fråga i Finland. Borgerlige Niinistö värnar miljöfrågor och säger att han bara äter kött en dag i veckan. Det är svårt att tänka sig den retoriken från Ulf Kristersson.

×