Samarbetet med Holmsund Timber betyder onekligen en hel del för vår verksamhet, konstaterar en nöjd Olle Dahl i Farstorp. Arkiv: Jörgen Alström
Per Erik Tell och Ulla Brobäck på Radio Kristianstad. Arkiv: Olle Andersson
Taket som var ungefär 40 gånger 12 meter, flög iväg i ett helt stycke och landade på parkeringen nedanför. Arkiv: Jörgen Alström
Ett 22 år gammalt hyreshus i centrala Hässleholm blev av med sitt tak i stormen. Arkiv: Jörgen Alström
Snart har Anton Persson och Erika Pettersson ätit gröt för sista gången på förskolan om politikermajoriteten i socialnämnden får som den vill. Arkiv: Stefan Sandström
Margareta Hagberg, föreståndare på Stubbens förskola i Finja. Arkiv: Stefan Sandström
Kommunfullmäktiges ordförande Eric Sandberg lämnar över tennyckeln till Monica Knös. Arkiv: Stefan Sandström
Skör benstomme är vad det här gänget vill råda bot på genom ett hälsoprojekt i Hässleholm. Från vänster: läkare Edvald Ornstein, läkare Christer Glader, hälsoupplysare Bodil Sandstedt, läkare Anders Sjöholm, äldreomsorgschef Gunilla Jannerstig och läkare Lars Banke. Arkiv: Stefan Sandström

Radiorevolution och tak som blåser av

Olle Dahls såg AB i Farstorp är ett av landets största företag för hyvlade trävaror.
Nu aviseras ett samarbete med norrländska SCA, ett av de största svenska skogsbolagen. Holmsund Timber AB hyr in sig hos Olle Dahl och samarbetet kommer onekligen att innebära ett lyft även för farstorpsföretaget. ”Vi utökar verksamheten med ett nytt skift och kan göra ett tiotal nyanställningar”, konstaterar en nöjd Olle Dahl.
”Största kunderna finns i England, Holland, Tyskland och Belgien. Vi lastar årligen 2500 långtradare med hyvlade produkter för övriga Europa. Samarbetet innebär också en tryggad tillgång på norrländskt kvalitetsvirke”.

Det har i dagarna skett stora förändringar i riksradions och lokalradions utbud till lyssnarna. Det talas faktiskt om radiorevolution!
Ytterligare en rikskanal har bildats, P4. På Radio Kristianstad ser man med spänning fram emot den nya organisationen. Riksradion och lokalradion går in i ett nytt samarbete i P4-kanalen, som får sin främsta målgrupp bland lyssnare mellan 35 och 55 år. P3 ska bli något av ungdomarnas kanal.
Inom P1 och P2 sker inga större förändringar. Lokalkanalchef i Kristianstad är Sven Linderoth och nyhetschef Per Erik Tell. Två kända namn på medarbetare: Ulla Brobäck och Lars-Åke von Vultée.

För hyresgästerna på Nygatan i Hässleholm lät det som en jordbävning, när deras hustak blåste bort i stormen en natt nyligen. Taket på ungefär 40×12 meter flög iväg i ett stycke och landade på en parkering.
Ingen människa kom till skada, märkligt nog, men tre bilar på parkeringen hamnade under taket. Det drabbade huset var bara 22 år gammalt. När stormen piskade in över Hässleholm med uppåt 25 sekundmeter slocknade ljuset och tågen stannade. I orkanbyarna uppmättes nära 35 sekundmeter.
Andra rubriker handlar om stormens framfart på nära håll. Över 1500 hushåll i Östra Göinge var utan ström. Skador för nästan en miljon på Perstorp AB. Många råkade illa ut i Höörs kommun. Skolorna ställde in och bönderna fick låna ström.

Förslaget att dra in daghemmens frukostservering har slagit ner som en bomb bland daghemspersonal och föräldrar i Hässleholm.
Politikerna tycker att barnen ska ”lära sig” att äta frukost hemma, så löjligt! tycker en förälder. ”Barnen skulle aldrig klara sig utan mat ända fram till halv tolv, då lunchen serveras”, säger Margareta Hagberg, föreståndare på Stubbens förskola i Finja.
Där äter 11 av 14 barn dagisfrukost varje morgon. Och att äta frukost hemma tidigt på morgonen klarar inte alla små barn. Sparförslaget har alltså väckt starka reaktioner och man tycker att politikerna tänker alltför generaliserande, precis som att de inte inser att inte alla familjer har samma förutsättningar.

Vinslövs bibliotek har invigts i nya lokaler för 2,3 miljoner.
Tidigare var man trångbodda, men nu har lokalen utökats från 168 till 468 kvadratmeter. Vinslöv var den sista orten i kommunen som fick sitt nya bibliotek, men när Hässleholm utnämndes till årets bästa bibliotekskommun, så var det nog Vinslöv som fick droppen att rinna över, menade kommunfullmäktiges ordförande Eric Sandberg i sitt tal.
Han överlämnade som symbol en specialgjord nyckel av tenn till kulturnämndens ordförande Monica Knös. Vinslöv har annars gamla biblioteksanor, tack vare kyrkoherde Carl Abraham Bergman som 1841 började göra bokinköp för ett skolbibliotek.

Svenskarna har blivit bräckligare, benskörheten allt vanligare. Sjukvården vill därför få oss att ändra livsstil.
Det handlar egentligen inte om någon ålderskrämpa utan är snarare resultatet av en felaktig livsstil. Benskörhet kostar också samhället stora summor pengar. Hässleholms sjukvårdsdistrikt vill råda bot på detta genom ett hälsoprojekt som även vänder sig till skolan och barnhälsovården.
Motion är ett bra sätt att förebygga försvagade skelett, hävdar de engagerade läkarna med distriktsöverläkare Christer Glader i spetsen.

×