Telestationer kvar i minst två år till

ÖSTRA GÖINGE Telestationerna i Östra Göinge överlever 2019.
Inga telestationer kommer att läggas ner i kommunen under detta eller nästa år.

Östra Göinge kommun meddelar att Telia har informerat om vilka telestationer som ska läggas ner under 2019 och enligt den informationen ska inga stationer i Östra Göinge försvinna då heller.

Telia planerar att successivt lägga ner telenätet på landsbygden. Att nedläggningen i Östra Göinge dröjer ser Pia Vingestråhle, bredbandssamordnare i kommunen som positiv på att nedläggningen dröjer ytterligare:
– Vi visste redan tidigare att inga telestationer skulle läggas ner i vår kommun under 2018. Att vi även under 2019 slipper nedläggning ser vi som positivt. Att telestationerna på landsbygden får finnas kvar i kommunen ett par år till ökar sannolikheten att leverantörerna hinner bygga ut fibernätet innan nedläggning sker.

I Östra Göinge är det privata aktörer som bygger fibernät, vilket innebär att leverantörerna driver byggprojekten och styr utbyggnadstakten. IP-Only har fattat byggbeslut i både norra och södra delen av landsbygden i kommunen och runt 800 hushåll har sagt ja till erbjudandet. Inom två år från det att ett hushåll har tecknat avtal om fiber ska fibernätet byggas ut.

– Vi vet att det är stora projekt att bygga fibernät på landsbygden – och det kan ta tid – så det är en fördel att hushållen på landsbygden inte drabbas av nedläggning under de två kommande åren, menar Pia Vingestråhle.
– Om leverantören håller vad de lovat kommer större delen av landsbygden att vara utbyggd till sommaren 2019.

Dagens fråga

Är det för tidigt att plocka fram julsakerna nu?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×