Jörgen Svensson från Glimåkra har jobbat i 45 år på Ikea och under åren har han ofta jobbat väldigt nära Ingvar Kamprad. Bland annat gjorde de flera resor tillsammans i Östeuropa efter murens fall.ARKIVBILD

Han jobbade nära Kamprad: ”Oerhört stor sorg och saknad”

OSBY/GLIMÅKRA Jörgen Svensson från Glimåkra har jobbat på Ikea sedan 1973 och han kände Ingvar Kamprad väl.
– Senast i december hade jag en halvdag med honom, då såg han fortfarande affärsmöjligheter och kom med tankar om utveckling, säger Svensson.

Jörgen Svensson är en välkänd profil hemma i Glimåkra och han har på olika sätt jobbat aktivt för hemortens utveckling. I sitt yrkesliv har han i 45 år arbetat på Ikea, främst med den globala Ikea-verksamheten.
Beskedet att Ingvar Kamprad gått bort tog honom hårt:
– Jag visste ju att det närmade sig. Men det är ändå oerhört tungt och sorgset på alla sätt. Det är en stor förlust för väldigt många människor. Personligen känner jag oerhört stor sorg och saknad. Det är ett tomrum. Jag hade förmånen att jobba väldigt nära Ingvar, vi hade ett ömsesidigt förtroende, säger Jörgen Svensson när Norra Skåne pratar med honom på söndagen.

Hur upplevde du Ingvar Kamprad som person?
– En fantastisk människa. Summan av hans egenskaper var unika. Han hade en förmåga att förstå alla människor. Han hade ett enkelt och begripligt språk och var bra på att kommunicera. Och han hade en förmåga att ta till sig åsikter och information från många håll och kombinera dessa till något nytt och unikt.

Hur var din kontakt med honom de senaste åren?
– Han var fortfarande aktiv och hade massor med tankar om utveckling. Senast i december hade jag en halvdag med honom och då såg han fortfarande affärsmöjligheter och kom med tankar om utveckling.
Jörgen Svensson reste mycket i Östeuropa tillsammans med Ingvar Kamprad efter murens fall.
– I början av 90-talet åkte jag med Ingvar Kamprad på affärsresor i bland annat Rumänien och Bulgarien efter murens fall. Vi gjorde ett tiotal åttadagarsresor tillsammans för att se vilka möjligheter det fanns att utveckla industrier och företag på en ny marknad och det var fantastiska resor. Det blev en överkurs i affärer för mig.
– Ingvar kunde i ena stunden stå på ett fabriksgolv och prata med arbetarna och trots språkförbistringen klarade han av att kommunicera med dem och verkligen få ut något av besöket. Och sen, i slutet av resan, träffade han landets ministrar och pratade obehindrat med dem, säger Jörgen Svensson.

Senaste nytt omOsby
×