Foto: TT
Ingvar Kamprad läser IKEA-katalogen på 80-talet. Foto: TT

Ingvar Kamprad är död

Sverige Ingvar Kamprad, IKEAs grundare, avled i helgen i sitt hem efter en tids sjukdom. Han blev 91 år gammal.

– Vi är oerhört ledsna över Ingvars bortgång. Vi kommer alltid minnas hans hängivenhet och engagemang för att alltid verka för de många människorna, säger Torbjörn Lööf, VD och koncernchef Inter IKEA Group, i ett pressmeddelande.

Ingvar Kamprad föddes 1926 i Småländska Pjätteryd. Redan som 17-åring grundade han IKEA, en förkortning av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. I början ägnade sig företaget åt postorder och saknade butik. 1947 började man att handla med möbler, och 1951 kom den första IKEA-katalogen.

Idag är IKEA ett välkänt företag över hela världen med hundratusentals anställda och miljontals kunder. Framgångarna har också gjort Kamprad till en kändis, delvis då han har räknats bland världens rikaste personer.

Huvudkontoret ligger dock i Älmhult, där företagets varor fortfarande ges sina svenska namn.

Men det har också stormat kring Ingvar Kamprad. 1994 så avslöjades att han fram till 1950-talet var medlem och engagerad i den fascistiska organisationen Nysvenska Rörelsen. Själv har han senare kallat det ”sitt livs största fiasko” samt förklarat kopplingarna till nazismen och fascismen som ”förvillelser”.

På söndagen hyllade kung Carl XVI Gustaf Ingvar Kamprad för hans entreprenörskap och engagemang för äldre.

”Ingvar Kamprad var en sann entreprenör, som genom sitt livsverk IKEA bidrog till att föra ut Sverige i världen. Han var en jordnära person med ett stort engagemang. Jag och Drottningen hade så sent som i somras förmånen att samarbeta med honom i frågan om äldre människors boendesituation. Mina och min familjs tankar och djupaste deltagande går idag till Ingvar Kamprads familj och vänner” skriver kungen på kungahusets hemsida.

Även statsminister Stefan Löfven Ingvar Kamprad för hans arbete.

– Han var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, säger statsministern till Aftonbladet.

×