Elever filmade och misshandlade

ÖSTRA GÖINGE Elever på två skolor i Östra Göinge har filmat våldsamma handlingar och sedan lagt ut dem på Snapchat och Facebook.
– En ny lag ger oss möjlighet att komma åt ofoget, säger kommunpolis Rolf Paimensalo.

Under en av filminspelningarna skadades en elev så svårt i armen att han fick uppsöka sjukhus och gipsas.
Det var under förra veckan som filmerna spelades in för att sedan delas på sociala medier.
– De misstänkta begår alltså brott som de sedan delar med sig av, fortsätter Rolf Paimensalo.
– Ett nytt fenomen som vi aldrig har stött på tidigare i Göinge. Men vi kan lagföra de misstänkta genom den nya lagen som nyligen har tillsatts, nämligen olaga integritetsintrång.

I ett av fallen, som inträffade på Snapphaneskolan i torsdags i förra veckan, har elever filmat när de har tagit strypgrepp på en annan elev. Några skador ska inte ha uppstått, eleverna lär till och med ha varit vänner, enligt polisen.
Den andra filmen, som lades ut spelades in på Göingeskolan samma dag fick allvarligare konsekvenser. Den visar under några sekunder hur en elev tacklas hårt och faller omkull. Den eleven skadade armen så illa att han tvingades söka sjukhusvård och gipsades.
– Vi ser mycket allvarligt på sådana här tendenser, fortsätter Paimensalo, som också konstaterar att eleverna som är inblandade i händelserna är 15 år och yngre. Därför blir detta den här gången ett fall för socialförvaltningen och inte för polisen.

Lagen, som gäller från och med 1 januari 2018, innebär att det blir straffbart att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter – eller nakenbilder och så kallad hämndporr – sådant beteende som hittills varit svårt att komma åt enbart genom den nuvarande lagen mot förtal. Straffskalan sträcker sig från böter upp till fyra års fängelse i de värsta fallen.
Förutom ovanstående kan det också utdömas straff om man sprider uppgifter om någons hälsotillstånd, om att någon utsatts för ett allvarligt brott eller om man sprider bilder på någon i en mycket utsatt situation, till exempel från en olycksplats.

Dagens fråga

Är det rätt av S att utesluta Omar Al-Ganas ur partiet?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×