Den stora kammuslingen i sitt nya hem på museet. Foto: Kasper Nyberg, Øresundsakvariet
Foto: Kasper Nyberg, Øresundsakvariet
Foto: Kasper Nyberg, Øresundsakvariet

Rekordmussla hittad i Öresund

Danmark En "sensation" - så beskriver det danska Öresundsakvariet den enorma kammussla som i januari hittades i Öresund av en fiskare.

Det var när Öresundsfiskaren Søren Jakobsen drog upp sitt nät på en tur efter nyår som det unika fyndet gjordes. I fångsten låg en stor så kallad kammussla, femton centimeter lång.

Fiskaren, som aldrig hade sett en sådan mussla tidigare, hörde av sig till Köpenhamns universitet och Öresundsakvariet med nyheten.

När Jens Peder Jeppesen, marinbiolog samt akvarie- och museumschef på akvariet, fick samtalet så tappade han hakan.

– Jag trodde faktiskt inte mina ögon när jag såg den för första gången. Först trodde jag att Sören skämtade med oss. Normalt hittar man bara den här musselarten djupt inne i svenska och norska fjordar. […] Vi har aldrig observerat en så stor kammussla i Öresund tidigare, säger Jens Peder Jeppesen i ett pressmeddelande.

Tills vidare så håller museet platsen där musslan fångades hemlig. Innan man avslöjar platsen så ska dykare leta i området efter en möjlig större koloni musslor.

– Det vore riktigt spännande om vi hittade och kunde filma en stor koloni av de här musslorna i Öresund. Det skulle mig veterligen vara första gången någonsin. Vårt fantastiska Öresund överraskar än en gång och bekräftar nödvändigheten av att beskydda detta enastående område ännu bättre, säger Jens Peder Jeppesen.

Trots att kammusslan är en delikatess att äta så finns den upphittade Öresundsmusslan nu att betrakta på Öresundsakvariet i Köpenhamn.