Brevet som misstänks ha smugglats ut av advokaten visar 19-åringens beskrivning av var det då gömda kokainet var nergrävt.Bild: Polisen

Advokat åtalas för att ha hjälpt kriminell

Malmö I tisdags åtalades den välkända advokaten för att ha hjälpt sin klient smuggla ut en knarkkarta från häktet.
Bland bevisningen finns bland annat fingeravtryck från advokaten på brevet.

Bakgrunden till åtalet grundar sig i en händelse i mars 2017. En polisjakt efter en 23-årig förare slutade med att han kraschade in i en lyktstolpe. På sig hade han ett handskrivet brev som berättade var ett halvt kilo kokain kunde hittas – värt uppemot en miljon kronor.

Advokatens klient var 23-åringens lillebror, en 19-åring, som sedan en månad tillbaka satt häktad efter ett tidigare polistillslag. Advokaten företrädde 19-åringen i samband med tidigare brottsmål gällande droger och vapen.
Det visade sig att 19-åringen var den som skrev brevet, men kunde på grund av att han var häktad inte vara den som skickade brevet. Detta då brevet hade behövt gå via åklagaren som leder förundersökningen för fallet.

Den enda som hade kontakt med 19-åringen utan övervakning var hans advokat. Nu åtalas mannen för försök till grovt narkotikabrott och medhjälp till försök till grovt narkotikabrott.

Advokaten nekar till brott, men han begärde den 1 september om utträde från advokatsamfundet.
Nu när polisutredningen är klar lägger åklagaren Jonas Almström fram teknisk bevisning som visar att det finns fingeravtryck från tre personer på brevet med knarkkartan: de två bröderna och advokaten.

Dessutom framgår det av förundersökningen att 19-åringen har sagt till en anställd på häktet att det var advokaten som tog ut brevet ifråga.

×