Foto: TT och ur polisens förundersökning
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT

Akilov åtalas för terrordådet

Webb-TV Fem personer omkom och tio skadades. Nu har åtalet mot Rakhmat Akilov som erkänt terrordådet på Drottninggatan lämnats in till Stockholm kommit.
Av det framgår att han hade kontakt med en man i Örkeljunga och övervägde terrordåd i Ängelholm.

De döda:

En 11-årig flicka från Stockholm.
En 66-årig kvinna från Trollhättan.
En 69-årig kvinna från Ljungskile.
En 41-årig brittisk man.
En 31-årig belgisk kvinna.

Dessutom skadades tio personer och Rakhmat Akilov försökte köra på ytterligare 120 personer.

Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan.

Det var den 7 april förra året som Rakhmat Akilov, enligt åklagarens gärningsbeskrivning i åtalet, klev in i en lastbil på Adolf Fredriks Kyrkogata i Stockholm och körde runt i kvarteren kring Holländargatan, Kammakargatan och Wallingatan innan han styrde upp lastbilen på Drottninggatan i riktning mot Sergels torg.

Foto: TT

I cirka 500 meter körde han i hög fart på gågatan innan han kolliderade med entrén till Åhlens varuhus i korsningen mellan Drottninggatan och Mäster Samuelsgatan. Längs hans väg mejades ett stort antal människor ned. Tre personer avled på plats och ytterligare två på sjukhus. Tio personer skadades, varav flera mycket allvarligt. Två kvinnor har fått hjärnskador och en tredje tvingades amputera foten. Han har även, enligt åtalet, försökt köra på ytterligare fler än hundra personer.

Innan Rakhmat Akilov lämnade lastbilen åstadkom han en explosion i förarhytten med hjälp av en anordning bestående av fem butangasbehållare, skruvar, knivblad och mindre metallföremål. Explosionen orsakade omfattande skador på fordonet och orsakat ”fara för liv eller hälsa” hos personer som vistats i anordningens närhet.

Foto: TT

Gärningen har, enligt åtalet, ”har allvarligt kunnat skada Sverige och har av Rakhmat Akilov begåtts med avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen i Sverige och att otillbörligen tvinga Sveriges regering och riksdag att avbryta ett svensk deltagande i den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den globala koalitionen mot Islamiska staten (IS) i Irak”.

Enligt åtalet ska Akilov ha planerat dådet i fyra månader, från den 16 januari till när attentatet ägde rum den 7 april. I ett flertal chattkonversationer har han åtagit, eller erbjudit, sig att utföra terrorattentat i Stockholm för IS räkning. Bland de utskrivna chattkonversationer, med personer som i de flesta fall bara anges med sina chattalias, som är en del av åtalet finns en som handlar om svärande trohet till IS, en annan handlar om anslutande till organisationen och fler om hans villighet att utföra terrordåd.

Foto: TT

Med en man i Örkeljunga diskuterade Akilov att han ville köra över ”otrogna” och vad han uppfattade som Sveriges stöd för Nato.

Rakhmat Akilov har även tittat på andra tänkbara platser för attacker, som gayklubbar och Waxholmsfärjor. Bland platserna finns också en i Skåne, en tursitbåt i Ängelholm. Han har även tittat på Google Maps efter vägen till båten.

Han ska även ha haft kontakt med två personer i samband med själva attacken. Till den ena av dem har han skickat en bild han tog med sin mobiltelefon medan dådet pågick.

Foto: TT

Förhandlingen kommer att hållas i Stockholms tingsrätts säkerhetssal på Bergsgatan. Enligt Stockholms Tingsrätt planerar man att inleda rättegången mot Akilov i februari. Bland åklagarens särskilda yrkanden finns att Akilov utvisas på obegränsad tid.

”Brotten har med hänsyn till den skada, fara och kränkning det inneburit för enskilda och allmänna intressen varit så allvarliga att han inte bör få stanna kvar i Sverige. Dessutom är terroristgärningen av sådant slag att det antas att han kan komma göra sig skyldig till fortsatt brottslighet i landet.”

 

De döda:

En 11-årig flicka från Stockholm.
En 66-årig kvinna från Trollhättan.
En 69-årig kvinna från Ljungskile.
En 41-årig brittisk man.
En 31-årig belgisk kvinna.

Dessutom skadades tio personer och Rakhmat Akilov försökte köra på ytterligare 120 personer.