Matthias Lavesson, frisör och designer från Osby, har debuterat på Fashion Week i Stockholm. FOTO: MAGNUS RAGNVID
Exempel på Matthias Lavessons headpieces som visades på Fashion Week. FOTO: MATHIAS NORDGREN

Osbybo fick chans att axla modeveckan

Osby – Det här blev ett startskott, ett slags genombrott. Det säger Matthias Lavesson, från Osby. Han fick ett uppdrag att visa fem headpieces under Fashion Week i Stockholm i förra veckan.

Matthias Lavesson har gjort kreativa huvudbonader, så kallade headpieces, till den kände designern Naim Josefi.
– Det var första gången jag var med på Fashion Week och jag fick fin uppmärksamhet, säger en nöjd Matthias.

Det var också första gången han arbetade tillsammans med Naim Josefi, som 2012 vann första säsongen av den svenska versionen av ”Project Runway”, som sändes i svensk tv.
– Jag fick fria händer av Naim Josefi, men ville göra headpieces av samma material som fanns i hans plagg och klänningar, för att de skulle bli en slags förlängning av hans verk.

Förutom päls, stickat, ylletyger och plisseringar fanns även metallicglänsande tyger och ett material som vävts av tunna ståltrådar.
Han berättar att Naim Josefi varit avantgardistisk och jobbar med konstnärliga uttryck, men att han nu gå mer mot användbar design i sina klädkreationer.
– Att jobba med Naim Josefis kollektion var superspännande, säger Matthias. Han är en otroligt kreativ person och samtidigt väldigt ödmjuk.

Tidigare har Matthias Lavesson gjort en kreation till Lady Gaga. Den var inte beställd utan Matthias gav den till henne som gåva.
– Men hon uppskattade den, berättar Matthias. Däremot fick jag en beställning från Viktor & Rolf, ett modehus grundat av de nederländska modeskaparna Viktor Horsting och Rolf Snoeren. Det var smickrande.

Matthias Lavesson flyttade från Osby när han var runt 20 år. Numera bor han i Stockholm och jobbar som frisör och designer.
Idag är han 43 år och har utbildat sig till frisör i Oslo men i över 20 år har han bott i Stockholm. Han var ett tag lärling hos Björn Axén.
– Jag har haft två frisörsalonger i Stockholm men sedan 2017 hyr jag in mig på en salong för att få mer tid att jobba med min bisyssla, headpieces.
– Att få delta i Fashion Week var en seriös grej, som en kickoff, fortsätter han.

Han har redan ett nytt samarbete tillsammans med Naim Josefi på gång. Det är hemligt, men handlar om design för en artist och det ska vara klart i slutet av februari.
– Jag gillar att arbeta under press. Det är positivt med snabba ryck.
– Sedan framöver ska jag påbörja en egen kollektion, fortsätter Matthias Lavesson, som håller kontakten med Osby.
– Jag har familj och vänner kvar i Osby och jag besöker byn ganska ofta.

 

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • JA (61%, 244 Röster)
  • NEJ (39%, 157 Röster)

Antal röster: 401

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×