Mikael Kullberg. Motormännens riksförbund om mobilförbud. 29 januari 2018.

Skärpt förbud bakom ratten

Hässleholm Från och med 1 februari ska det vara slutfipplat med mobilen bakom ratten. Motormännens riksförbund som drivit frågan är glada över lagen skärps men väcker frågan om på vilket sätt polisen ska se till att den följs.

Sedan 2013 har det varit tillåtet att använda mobiltelefonen samtidigt som man kör ”om det inte inverkade menligt på förandet av fordonet”.
Den formuleringen har bland andra Motormännens riksförbund tyckt varit för otydlig och därför krävt en skärpning av lagen.
– Vi har velat uppmana folk att inte pilla på telefonen för att det automatisk blir en trafikfara. Det gäller ju även folk som bara går rakt ut i gatan när de tittar i telefonen. På så sätt är det ingen bra maskin för den stjäl uppmärksamhet, säger Mikael Kullberg, som sitter i styrelsen för Motormännen i Skåne Öst.
Sverige har under några år varit det enda landet där mobilsurfande har varit tillåtet vid bilkörning. Men nu är det alltså slut på det.
– Tyvärr är det väl så att det har varit många instanser som ska övertygas och till sist de politiker som sitter högst och det har tagit tid, säger Mikael Kullberg.
Det kommer fortfarande att vara tillåtet att prata i telefonen om man använder handsfree. Motormännen beskriver i ett pressmeddelande skärpningen av lagen som en stor seger för trafiksäkerheten. Men Mikael Kullberg har svårt att sia om vad skärpningen får för faktisk effekt.
– Det handlar ju om hur man kommer övervaka det här från polisen. Men förbudet gör säkert att folk tänker till ett par gången innan de tar luren. Men en lag som inte övervakas bryter man gärna mot. Till exempel hur folk kör runt med trasiga lampor. Det är också väldigt lite trafikkontroller.

Motormännen har planer på att undersöka hur det nya förbudet efterlevs.
– Jag har själv som förslag till styrelsen om att vi ska övervaka det här i Hässleholm, säger Kullberg.
”Polisen kommer att titta på hur du kör och sedan kontrollera om du vid det tillfället använder din mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning” skriver polisen på sin hemsida i en kommentar till regelskärpningen.

Dagens fråga

Brukar du läsa böcker eller lyssna på ljudböcker?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×