Annons

Två pre­si­dent­val med helt olika ut­fall

Opinion Medan Finlands president Sauli Niinistö omvaldes med över 60 procent av rösterna tog Tjeckiens polariserande president en mycket knapp valseger i andra omgången.
Opinion • Publicerad 30 januari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Pre­si­dent­valet i Fin­land gav ett otve­ty­digt re­sul­tat. För första gången se­dan di­rekt­val in­fö­rdes valdes pre­si­denten re­dan i den första val­om­gången.

Den ti­digare kon­ser­va­tive fi­nans­mi­nis­tern Sau­li Nii­ni­stö, nu obe­ro­en­de kan­di­dat, fick näs­tan 63 pro­cent av rösterna. ”De sju dvärgarna”, som man kan kalla de andra kan­di­daterna fick mel­lan sju och 1,5 pro­cent, bort­sett från tvåan, som var den som gick vidare till andra val­om­gången för­ra valet, Pek­ka Haa­vis­to från Mil­jö­par­ti­et de gröna. Men han fick nu bara 12,4 pro­cent.

Annons

Den ti­digare par­ti­le­da­ren för Cen­tern Paa­vo Väyrynen, som nu bildat eget par­ti för att kun­na ställa upp i pre­si­dent­valet, fick med sitt EU-kri­tiska bud­skap fler röster än den andre ti­digare par­ti­le­da­ren för C Mat­ti Van­ha­nen, vil­ket för­stås var pin­samt för Cen­tern. Än mer pin­samt blev val­re­sul­tatet för Socialdemokraterna, vars kan­di­dat Tuu­la Hatainen fick bara 3,3 pro­cent.

Även om val­del­ta­gan­det minskade nå­got, efter­som val­re­sul­tatet sågs som givet på för­hand, blir Niinistös ställ­ning som pres­i­dent myc­ket stark med det folk­liga stöd han fick. Det kan ha be­ty­del­se inte minst i de kon­takter med Ryss­lands pres­i­dent Vla­di­mir Putin som är en vik­tig del i pre­si­dentens upp­gifter.

Ock­så den tjec­kiske pre­si­denten Mi­los Zeman, åter­valdes i helgen. Men röst­siff­rorna blev bara 51,6-48,4 i den andra val­om­gången. Det visar hur po­la­ri­serat det tjec­kis­ka sam­häl­let blivit, del­vis på grund av Zemans po­li­tik.

I Tjec­ki­en har pre­si­denten än mer be­gränsad makt än i Finland. Men Zemans starkt EU-kri­tiska håll­ning i ett myc­ket EU-po­si­tivt land och hans nära kon­takter med och stöd till den ryske pre­si­denten Putin har väckt upp­se­en­de och ock­så starkt mot­stånd från stora delar av det tjec­kis­ka sam­häl­let. En tyd­lig skillnad mel­lan de större städerna och lands­bygden, där Zeman har sitt hu­vud­sak­liga stöd, syns i val­re­sul­tatet.

Han lär inte ens för­söka brygga över mot­sätt­ningarna, som ut­ma­na­ren Jiri Drahos kun­de ha gjort.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons