Fukiko Nakabayashi var en välkänd och engagerad person i kommunen. Foto: Helén Fingalsson

En solstråle med stor energi

Som tidigare meddelats har konstnären Fukiko Nakabayashi, Lönsboda, hastigt avlidit den 16 januari.
Hon föddes i Japan 1939 och kom till Sverige 1974 för att delta i ett symposium för stenskulptörer i Ubbeboda utanför Lönsboda.
Väl tillbaka i Japan fattade hon beslutet att återvända till Sverige. Där träffade hon sin man Sven Hellgren och hon bosatte sig tillsammans med honom i Lönsboda.

Med sig i bagaget hade hon en gedigen konstnärsutbildning, bland annat från Bunka Gakuin College, linjen för Fine Arts i Tokyo.
Fukiko Nakabayashi har deltagit i en lång rad utställningar bland annat Galerie S:t Petri i Lund, Galleri Wallner i Malmö, Norrköpings konstmuseum, Kulturcentrum i Ronneby, Galleri Baggen i Stockholm och i Hässleholms kulturhus. Hon har även deltagit i Nordiska teckningstriennalen 1995 och i Vårsalongen på Liljevalchs konsthall 1996 och 1997.
Fukiko Nakabayashi har även fått pris vid House of Humour and Satir i Bulgarien och vid International Art Exhibition i Paris 1993.

1997 fick hon ett prestigefyllt pris vid The 8th International Biennial Print & Drawing i Tapei.
Hon blev även Osby kommuns kulturpristagare 1998.
Hennes verk finns representerade på flera ställen som exempelvis Norrköpings konstmuseum, Region Skåne, landstinget i Kronobergs län, Osby kommun, tingsrätten i Hässleholm, polishusen i Hässleholm och Kristianstad samt i Ronneby kommun, där hon är representerad med två konstverk placerade i den Japanska trädgården.

Temat i sin konstnärsambition beskrev hon själv med de tre orden; livslinjer, rymd och oändlighet. Hon sa sig vilja ”skapa tid och rum för eftertanke och filosofisk betraktelse”.
Fukiko stod med ett ben i sitt hemland Japan och ett ben i den göingska myllan.
Vid ett flertal tillfällen försökte hon att skapa uppmärksamhet när det var årsdagar av atombomberna i Hiroshima och Nagasaki. Hon var även engagerad i skolor i området som drabbades av tsunamin och kärnkraftshaveriet i Fukushima 2011.
Fukiko Nakabayashi sörjs närmast av maken Sven Hellgren, som beskriver Fukiko som en solstråle med en stor energi och glädje som hon gärna delade med sig av.

×