Säsongen 2016 kvalade Glimåkra IF:s damer till Elitettan. Men nu är det slut på fotbollsfesterna på Trollavallen då laget drar sig ur seriespelet efter spelarbrist. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM/ARKIV

Glimåkra drar sig ur ettan

Glimåkra IF drar sig ur division ett och lägger ner damlaget.
Det dystra beskedet fick spelartruppen under måndagen.
Den främsta anledningen är spelarbrist.

– Jättetråkigt! Nu kommer det inte att finnas något damlag i Glimåkra IF i år. Frågan är om det ens kommer att bli något damlag i föreningen igen, säger en anonym källa i föreningen.
Enligt vad Norra Skåne erfar är spelarna i truppen informerade om beslutet.
Glimåkra IF har de senaste tre säsongerna radat upp topplaceringar i division ett södra. En andraplats 2015, serieseger med efterföljande kval till Elitettan 2016 och toppstrid som slutade med en ny andraplats 2017.

Ett problem som Glimåkra har brottats med under en längre tid är avsaknaden av egna flicklag och klubben har därför varit beroende av att värva in spelare från andra klubbar. När serien tog slut i höstas avslutade Rikard Svensson och Affe Jönsson sin framgångsrika sejour i damlaget för att istället träna klubbens herrlag.

Det tog sedan tid för Glimåkra IF att hitta en ny tränare. Dessutom aviserade skyttedrottningen Sofie Andersson att hon la skorna på hyllan.
– Det började med att klubben inte hittade någon ny tränare, då är det också svårt att locka nya spelare. Där fanns spelare som provtränade med laget före jul men eftersom tränarfrågan inte blev klar rann tiden iväg, säger Norra Skånes källa.
För två och en halv vecka sedan gjorde Glimåkra klart med Göran Sundholm som ny huvudtränare för damlaget. Men träningarna har snittat åtta spelare och därför blev läget till slut ohållbart.

Enligt tidningens källa finns det ett utbrett missnöje bland spelarna gentemot ledningen i klubben.
– Det känns inte som att föreningen har tagit detta på allvar utan trott att det skulle lösa sig. Och detta är priset man får betala när man sköter något med vänstran. Man skäms nästan så dåligt skött det är.
In i det sista försökte klubben hitta en lösning.
– Det har diskuterats om olika samarbeten med andra klubbar men det rann ut i sanden. Nu är vi framme i februari och då hittar man inga spelare. Det finns inte en chans.

Måndagens beslut innebär att laget splittras. De spelare som finns kvar behöver snabbt hitta nya klubbadresser.
– Det är många som har halvt panik just nu, De flesta lag har ju rustat klart och det finns inte så många lag på samma nivå inom närområdet.

Glimåkra IF:s ordförande Roger Nilsson ville på tisdagskvällen inte bekräfta Norra Skånes uppgifter om en nedläggning av damlaget.
– Det stämmer inte. Vi har inte tagit något beslut om det, säger Roger Nilsson.

×