Patric Åberg och Rolf Paimensalo.

Fler trygghetsvandringar och ökat samarbete

ÖSTRA GÖINGE Samarbete är ett nyckelord i medborgarlöftet.
Polis, skola, kommun och andra aktörer måste gemensamt förebygga och förhindra brottslighet.

Kommunalrådet Patric Åberg (M) pekar bland annat på den senaste tidens rapporter om skolelever som filmar våldshandlingar och lägger ut filmerna på sociala medier.
– Det gör mig väldigt bekymrad. Och det är ett exempel på ett område där det krävs ett gemensamt jobb, säger Åberg.

Samarbetet mellan skola, social och polis (SSPF-samarbetet) var väldigt framgångsrikt i kampen mot nätdrogen Spice för några år sedan.
Och kommunpolis Rolf Paimensalo konstaterar att en mindre kommun som Östra Göinge ofta kan ha smidigare insatser ”över gränserna”.
– Vi har ett bra samarbete och det är positivt att det ska bli ännu tydligare och bättre – med alla aktörer, säger Rolf Paimensalo.

Medborgarlöftet innebär en ökad satsning på medborgardialoger och trygghetsvandringar i byarna. Dessa har enligt Åberg varit lyckade och givande, förutom att de var väldigt få ungdomar som deltog.
Därför var polisen och kommunens representanter ute i skolorna för att träffa ungdomar.

Både Åberg och Paimensalo ser också fram emot att komma igång med satsningen på Fryshuset – en ungdomsdriven mötesplats som ska etableras i Östra Göinge.
– Där hoppas vi också kunna träffa ungdomar och få deras synpunkter, säger Åberg.

Behöver ni fler poliser i kommunen?
– Klart vi vill ha fler poliser. Jag tror alla kommunalråd i hela Sverige skulle svara ja på frågan om de behöver fler polisen, det finns ett behov av ökad polisnärvaro.
– Men det är en annan diskussion. Nu jobbar vi för att få ut så mycket som möjligt med de resurser vi har här lokalt, säger Patric Åberg.

Dagens fråga

Är det för tidigt att plocka fram julsakerna nu?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×