Kalle Green har sin Toyota Corolla i toppskick inför den nya SM-säsongen i rally som drar igång i helgen på snöiga vintervägar runt Vännäs i Västerbotten. FOTO: JAN RYDÉN

Green vill nå pallen igen

Efter ett besvärligt fjolår med den nya bilen satsar Johan ”Kalle” Green från Hässleholms Motorklubb på nytt i rally-SM.
Kalles Toyota Corolla är i bästa skick inför helgens premiär i Vännäs.
– Målet är en pallplats, säger den 38-årige HLMK-föraren.

Kalle Green körde sin första hela SM-säsong 2016. Tillsammans med kartläsaren Mats Jönsjö blev det stor succé då det blev brons i den tuffaste klassen trimmat 2WD.
Inför fjolårssäsongen bytte Kalle från Golf till en Toyota Corolla.
Men det blev en besvärlig start med den nya bilen med en massa tekniska problem.
– Vi tog bara en poäng på de tre första deltävlingarna så efter Sydsvenska rallyt så avbröt vi SM-serien, säger Kalle Green som jobbade hela sommaren på att få ordning på Toyotan.
– Efter semestern fick vi ordning på väghållningen och lyckades köra hem DM-guldet. Det är faktiskt mitt allra första som A-förare.

Trots alla problem ångrar han inte bytet av bil.
– Golfen var en riktig vinnarbil men för att nå ännu längre krävdes en ännu bättre bil, menar Green som inför fjolårssäsongen även bytte kartläsare till Kevin Athley från Växjö MS.
– Det har varit en stor omställning från den gamla bilen till Corollan vilket jag inte riktigt räknade med.
Men inför årets SM-premiär så ska Kalles Toyota vara i allra bästa skick.
– Vi har gjort allt vi kunnat för att vara väl förberedda och bytt ut alla slitna delar, berättar HLMK-föraren vars kraftpaket har 250 hästkrafter och en topphastighet på 187 km.

Det blir en riktig långresa för Kalle och hans team till årets första SM-rally då det är 120 mil enkel väg till Vännäs. Han påbörjade resan redan i går kväll och beräknas vara framme i eftermiddag vid 16-tiden.
Kalle var dock på plats för någon vecka sedan i Vännäs, tre mil väster om Umeå, för att testa vinterdäck.

– Då det är sista året vi får använda däck med 16 tum dubbar så testade vi de nya däcken på 15 tum, säger Kalle.
Totalt väntas 53 förare till start i Rally Vännäs. Det kommer att köras nio sträckor varav tre i mörker i morgon kväll.
Fältet startar sedan om klockan nio på lördagsmorgonen för en transport ut till den berömda sträckan Brännlandsåsen.
Den som då inte vaknat riktigt riskerar att få börja dagen med att skotta snö. På den sista sträckan utdelas extra SM-poäng.

Kalle har förhoppningar om en pallplats i SM-premiären.
– Det är något vi så klart satsar på men det mest realistiska är en plats bland de fem främsta. Det går riktigt snabbt emellanåt på vägarna runt Vännäs.
– Jag hoppas kunna knäcka gåtan hur ett vinterrally ska köras på bästa sätt. Jag vet inte om jag överkör eller är för avvaktande i svängarna.
Till nästa SM-deltävling, som går i Östersund 23-24 februari, får Kalle Green sällskap av klubbkamraten Johannes Haraldsson som även han kör i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen.

– Kul att vi är två från HLMK vilket gör att vi kan hjälpas åt. Då Johannes fortfarande har en del att göra på bilen så väntar han med att starta till tävlingen i Östersund, säger Kalle Green.
– Men han kommer ändå följa med till Vännäs för att hjälpa till med servicen under rallyt.

×