Edward Blom är fjärde man ut i Melodifestivalens första deltävling med Livet på en pinne. Foto: Jessica Gow

”Hoppas folk blir glada av låten”

Från föreläsningar om mat och dryck och uppdrag som tv-profil har kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom landat mitt i cirkus Melodifestivalen. Han har redan ett par hitar på sitt samvete och fick nyligen platina för När man festar, festar man. Men det här är något annat och nu börjar nerverna kännas av.
– Tänk om jag inte klarar av det, säger Edward Blom

I första deltävlingen från Karlstad är Edward Blom fjärde man ut med låten Livet på en pinne. Han har skrivit den tillsammans med schlagerfantomen Thomas G:son och med Stefan Brunzell och Kent Olsson. Efter Nu lagar vi julen, som blev viral vintern 2016, ville G:son och Blom göra ett försök med Melodifestivalen.
– Det var jätteabsurt för mig, bara tanken att skicka in ett bidrag. Att den skulle antas var helt otroligt. Jag tänkte bara att det skulle vara kul att spela in en låt till med Thomas, men Melodifestivalen är ingenting som jag trott att jag någonsin skulle få vara med i. I alla fall inte sedan jag var 10-11 år. I den åldern kan man ju göra allting.

Men hur är det nu att befinna sig ”mitt i Mello-smeten”?
– Det är mycket repetitioner och formalia och grejer. Det är fullt upp. Jag vallas mellan olika saker av skivbolaget och behöver inte tänka så mycket själv.

Edward Blom är välkänd från radio och tv och trivs i rampljuset.
– Att sjunga har jag alltid älskat, men jag kan inte. Nu har jag gått till sångpedagog. Även om det inte blir professionell sång, så är det det minsta man kan begära när det är så många tittare att man gör sitt bästa.

I Nu lagar vi julen pratsjunger du, men det blir alltså mer sång nu?
– Ja, det är ju så i studion att där behöver man inte träffa alla toner rätt. Man kan fixa det efteråt i datorn. Men i Melodifestivalen har man ingen dator och inte ens en prompter med texten framför sig. Det visst jag inte förrän för några veckor sedan. Så ska man ta lite danssteg, man ska titta in i rätt kamera. Jag tror att jag har allting nu. Fast så kommer ju nervositeten till, när det börjar bli på riktigt, säger Edward Blom.

När man tittar på oddsen inför första deltävlingen ligger Edward bland dem som tippas ta hem bottenplatserna. Men med tanke på hans popularitet och tidigare hitar kan han mycket väl vara en dark horse i det första startfältet.

Har du tid med succé om det skulle bli så?
– Jag har två småbarn hemma och det är inte lätt för min fru att ta hand om båda ensam. Om jag skulle få både andra chansen och finalen blir det mycket tid borta både från familj och arbete. Att gå direkt till final vore fantastiskt roligt, men andra chansen vore något av en katastrof.
I jämförelse med de andra i startfältet befinner Edward Blom sig i en annorlunda situation.
– Om man är professionell sångare är det bra marknadsföring att vara med. Men för mig är det inte så, för mig är det bara roligt. Jag tänker inte börja turnera runt i folkparker i framtiden, jag kan säkert sjunga då och då men inte mer än jag håller föredrag och berättar om smörgåsbordets historia.

Edward Blom hoppas i alla fall på att Livet på en pinne ska bli populär.
– Jag har en podd och vi har precis lagt ut senaste avsnittet där jag berättar att jag fått platina för När man festar, festar man. Man kan ju hoppas på en sådan succé. Men det finns lite pengar i musikvärlden. Till och med om man säljer platina handlar det om bara ett par veckolöner. Det är mycket glamour, men jag förstår ärligt talat inte hur folk lyckas försörja sig på det. Förmodligen turnéer och livespelningar. Det är i alla fall intressant att få en inblick i hur det fungerar.

Årets Mello är svårtippad. Vem som går vidare på lördag känns som en öppen fråga.
– Ja, och tänk om jag inte klarar av det, om inte nerverna håller. Då blir det första gången i Mellons historia som någon bryter eller ramlar omkull, säger Edward Blom med ett litet skratt.
Men med alla tv-upprag i ryggen tror han ändå att allt ska gå bra.
– Och jag hoppas i alla fall att folk blir glada av låten, säger Edward Blom.

×