Annons

Me­di­erna är värda drifts­stöd

Krönika Tron på att di­gi­tala me­di­er inom en snar fram­tid kommer att helt slå ut de tryckta pro­dukterna är tro­li­gen en il­lu­si­on.
Opinion • Publicerad 1 februari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 20 mars har kul­tur- och de­mo­kra­ti­min­i­ster Alice Bah Kuhnke utlovat den länge väntade me­die­pro­po­si­tionen. Den för drygt ett år se­dan av An­net­te Novak pre­sen­terade Me­die­ut­red­ningen har fått gans­ka hård kri­tik. Hur myc­ket av ut­red­nings­för­slagen som blir kvar har rege­ringen inte velat av­slöja. Kan­ske inte så myc­ket.

EU har haft in­vänd­ningar mot det be­fint­liga presstödet med hän­vis­ning till kon­kur­rens­re­glerna. Där­för måste dagens re­gler för­ändras. Men ock­så branschens ändrade för­ut­sätt­ningar ger an­led­ning att ta fram ett nytt re­gel­verk. Men att staten ger stöd till den för de­mo­kra­tin så vik­tiga gransk­ning och ny­hets­för­med­ling som se­riösa me­di­er gör är vik­tigt.

Annons

Grund­tan­ken i Me­die­ut­red­ningen är att stöd ska kun­na utgå obe­ro­en­de av dis­tri­bu­tions­form, allt­så både tryckta tid­ningar och di­gi­talt dis­tri­buerade me­di­er. Det är na­tur­ligt­vis rätt, men det ställer krav på stöd­reg­lerna så att inte di­gi­tala me­di­er gynnas i för­hål­lan­de till tryckta me­di­er.

Tron på att di­gi­tala me­di­er inom en snar fram­tid kommer att helt slå ut de tryckta pro­dukterna är tro­li­gen en il­lu­si­on. En brit­tisk stu­die som pub­li­cerades strax före nyår visar att unga per­soner läg­ger ned dub­belt så lång tid på att läsa tryckta dags­tid­ningar som på att läsa tid­ningar on­li­ne. För me­del­ål­ders och äld­re lär för­hål­lan­det inte vara till mer den di­gi­tala läs­ningens för­del.

Trots oer­hörda in­satser från me­die­fö­re­tagen är de di­gi­tala in­täkterna fort­fa­ran­de inte mer än om­kring tio pro­cent av de to­tala in­täkterna. Den di­gi­tala an­non­se­ringen går till stor del till glo­bala jät­tar som Goo­gle och Face­book.

Sam­ti­digt har jour­na­li­stiken mon­terats ned på många håll. I dag saknar var fjär­de kom­mun en ny­hets­re­dak­tion. Det gäller inte läng­re bara stor­städernas för­orter utan ock­så ex­em­pel­vis många skånska kom­muner. Där­med ur­holkas den de­mo­kra­tiskt vik­tiga be­vak­ningen.

I takt med minskande upp­la­gor har dis­tri­bu­tionen av pap­pers­tid­ningarna blivit dyrare. Där­för be­höver dis­tri­bu­tions­stödet höjas vä­sent­ligt. Länge än kommer pap­pers­tid­ningen att vara den främs­ta lo­kala ny­hets­käl­lan.

Den ti­digare presstöds­ut­red­ningens för­slag om att posten skulle delas ut ti­diga mor­gnar för att dags­tid­ningen skulle kun­na samdistribueras med lant­brev­bä­ringen borde snarast ge­nom­fö­ras. Postnord har inte läng­re kravet på övernattbefordran av brev, vil­ket öppnar för den lös­ningen.

Ut­red­ningens för­slag att stödet ska ges i för­hål­lan­de till kost­naderna kan inte ac­cep­teras. Det skulle vara en­bart kost­nads­dri­van­de. Lika fel­tänkt är att stödet skulle vara be­ro­en­de av kva­li­tets­gransk­ning i en stat­lig nämnd.

Där­emot bör ett vill­kor för stöd vara dels att en an­sva­rig ut­gi­va­re finns, dels att tid­ningen är an­sluten till den etiska pröv­ningen som Pressens opi­ni­ons­nämnd ut­gör.

Stödet bör pre­miera an­talet kom­muner där det finns re­dak­tioner och att en hög an­del re­dak­tio­nellt ma­te­ri­al lik­som egen­pro­du­ce­rat (unikt) ma­te­ri­al pub­li­ceras. Där­emot bör vare sig dis­tri­bu­tions­form el­ler upp­la­ge­in­täkter vara vill­kor.

Googles eko­no­miska makt måste ock­så re­gleras – men på EU-nivå.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons