Stig Sjöberg, 73, övar sig i form på parkeringen vid Österås i Hässleholm. Här stör han inte grannarna i Pärlan. Just nu befinner sig Stig på turné i Florida, USA. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Stig Sjöberg har spelat kornett i 65 år och har försökt sluta i flera år. Det har ännu inte lyckats. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Stig Sjöberg har gett sing Honda det egna modellnamnet ”Concerthall”. – I början lät det ankskit, men nu börjar jag komma i form berättar Stig om spelandet. FOTO: CARL-JOHAN BAULER

Stig Sjöberg livar upp parkeringen

Stig Sjöberg, 73, har försökt sluta spela under ett par års tid. Det har inte lyckats så bra.
Ja, ur hans synpunkt sett, alltså.

Profilen
Namn: Stig Sjöberg, 73.
Född: Nordmaling, Ångermanland
Bor: Pärlan, Hässleholm.
Familj: Hustrun Ulla, de vuxna barnen Thomas och Maria.
Känd som: Musiker och sångare. Pensionerade sig 2008 när han sålde sitt företag ”Gåvan” i Vittsjö. Gjorde därefter 100 spelningar om året i Sverige, övriga Norden, Holland och USA.
Aktuell: Gospelturné i USA. Spelar den 15 februari sin allra sista konsert (säger han) hemma i Pärlan.

Fast i höst har han låtit kornetten ligga ospelad i 3,5 månader, vilket är rekord i hans 65-åriga liv som musiker. Men så kom ett erbjudande, svårt att motstå.
– Jag fick chansen att komma över och turnera i USA, vilket blir min 18 turné, en fantastisk möjlighet, berättar Stig som medan ni läser denna text, just är i färd med att åka runt och göra sex spelningar på olika platser i Florida.
Men att spela gospelkonsert och inte ha övat på sin kornett i över tre månader är ingen lek. Muskulaturen kring läpparna, avgörande för spelet, går i vila och kan bara väckas igen genom att öva, öva och åter öva.

En försvårande omständighet för Stig Sjöberg, är att han och frugan Ulla bor i en lägenhet på tolfte våningen i Pärlan. Hit flyttade de från Vittsjö för fyra år sedan och stortrivs.
Hemma i lägenheten vill Stig helst inte dra fram sin Getzenkornett från 1970, för att öva gospellåtar och skalor.
– Av omtanke av grannarna kom jag på att jag kan öva i bilen och ha musikbakgrunder på bilstereon, berättar stig när vi sitter i hans Honda CRV, som av Stig nu också fått modellnamnet ”Concerthall”.
Stig valde ut parkeringen på Österås för sin rullande repetitionslokal. Här är gott om plats, han kan vara i fred, men ligger ändå centralt och nära hemma.

Sagt och gjort. Från mitten av januari har Stig parkerat för att spela och sjunga i sin bil på parkeringen, punktligt varje dag mellan klockan 15.00 och 16.00.
Det var trögt i början, berättar Stig.
– Det lät ankskit de fösta dagarna men nu börjar jag komma i form, säger Stig och drar på Amazing grace i sin Honda så att jag kan ta mina bilder.

Varför vill du sluta spela, du är ju ett år yngre än både Mick Jagger och Keith Richards i Rolling Stones. Och de kör ju bara på.
– Ha, ha! Jag slutar hellre i tid än att jag får höra bakom ryggen att det låter illa. Jag är en medelsångare och en medelmusikant som inte vill bli dålig. Någonstans känner jag att jag är färdig med det här, resonerar Stig ödmjukt.

Fast riktigt slutspelat är det alltså inte. Turnén i USA pågår under två veckor och omfattar sex spelningar tillsammans med andra gospelmusiker.
– Det är konserter i kyrkor och i sporthallar, ibland med publik på 3 000 personer, ett helt fantastiskt sammanhang att få vara med i berättar Stig.
Extra stolt är han att han ska medverka tillsammans med ”Collingsworth family”.
– De har alltid en otrolig publik, berättar Stig.
(Collingsworth Family är ett stort namn inom sydstatsgospeln.)

Stig Sjöberg har spelat i alla möjliga sammanhang under sin långa musikerliv. Numera är det dock endast gospel som gäller.
– Härlig musik och jag tror på innehållet, förklarar han bakom ratten och med den välspelade luren i hand.
Stig Sjöberg kommer tillbaka till Sverige den elfte februari. Men riktigt färdigspelat är det inte i alla fall.
– Jag lovade att göra en sista spelning här på Pärlan torsdagen den 15 februari klockan 14.30. Sedan är det slut, säger Stig innan han fuktar läpparna inför nästa gospel på Österås parkering.
Avslutar med ett yotubetips från när Stig Sjöberg var med i musikgruppen ”Christians”.
Knappa in Stig Sjöberg Christians, så hittar ni ett klipp när brittiske popartisten Cliff Richard, presenterar bandet i en TV-show från 1970. The Christians uppträder med Down by the riverside.

Profilen
Namn: Stig Sjöberg, 73.
Född: Nordmaling, Ångermanland
Bor: Pärlan, Hässleholm.
Familj: Hustrun Ulla, de vuxna barnen Thomas och Maria.
Känd som: Musiker och sångare. Pensionerade sig 2008 när han sålde sitt företag ”Gåvan” i Vittsjö. Gjorde därefter 100 spelningar om året i Sverige, övriga Norden, Holland och USA.
Aktuell: Gospelturné i USA. Spelar den 15 februari sin allra sista konsert (säger han) hemma i Pärlan.

×