Kamferdrops tar masken på och tävlar i Melodifestivalen. Foto: SVT
– Jag vill inte lägga fokus på vem jag är utan på vad jag gör, säger Kamferdrops om masken. Foto: Jessica Gow/TT

”Kikki har sett mig utan mask”

En 24-årig norska tog på sig en mask och gjorde en cover på Kikki Danielssons och Ole Ivars Jag trodde änglarna fanns. Det blev stor svensk succé och en förstaplats på svensktoppen. Nu tävlar Kamferdrops mot just Kikki Danielsson i Melodifestivalens första deltävling.
– Det känns som om det är så det ska vara, säger Kamferdrops.

Att som norska tävla i svenska festivalen känns lite surrealistiskt, medger Kamferdrops.
– Nu har jag förstått hur stort Melodifestivalen är och det är kul med det engagemanget som finns, att så många brinner för det och följer med. Det är verkligen en speciell kultur.

Kamferdrops har fått sin identitet avslöjad hemma i Norge, men fortsätter att vara hemlig och att bära mask.
– Ja så blir det. För mig har det varit så från början, det kändes naturligt att vara någon annan. Jag hade inte lust att visa ansiktet, ville inte lägga fokus på vem jag är utan på vad jag gör. Som artist kan man välja lättare vad man vill uttrycka på det här sättet. Det känns som om jag får ett rum där jag får vara den jag vill och vara mer fri, jag får mer spelrum.

Den unga norskans koncept är att blanda elektronisk musik med populära låtar av dansbandssnitt.

Hur kom du på idén?
– Det var en tillfällighet hur allt kom ihop. Jag gillar dansbandsmusik – det är den äldre generationens kärleksmusik – men jag kände inga unga som lyssnar på den. Jag fastnade för Jag trodde änglarna fanns, men originalet går väldigt sakta. Melodin är fin men jag tyckte den behövde högre tempo. Jag gillar gamla goa melodier och det är kul att blanda det gamla med tropiskt.

Hur känns det att tävla mot Kikki Danielsson?
– Jag skrattade när jag såg det och det tror jag hon gjorde också. Jag är nyfiken på vad hon ska göra och tror vi kommer att ha samma känsla i melodierna.

Solen lever kvar hos dig som Kamferdrops tävlar med har samma melodiska rötter som hennes hitlåt.
– Ja, det kan man säga. Jag har försökt att fånga det vi varje gång försöker fånga – det vackra gamla, de bokstavliga texterna, melodierna som blev gjorda förr.
Kamferdrops och Kikki träffades på Melodifestivalens första pressmöte och har sedan dess spelat tillsammans.
– Då kom hon ut när jag gjorde Änglarna.

Men har hon sett dig utan mask?
– Nu får jag fundera. Jo, en gång har hon det. Men hon lovade att hålla tyst …

Vad tror du om dina chanser?
– Det har jag inte tänkt på. Det känns som om jag fick veta i går att jag ska tävla i Mellon även om jag vetat om det länge. Man vet aldrig vad folk kommer att tycka men jag hoppas att både vuxna och barn får ett leende på läpparna av min låt.

×