Strängare straff fungerar – skyddar medborgarna

Strängare straff fungerar!
Rubriken är ett motargument till Martina Jarminders (MJ) debattinlägg den 31 januari.
Hon skriver att längre fängelsestraff inte är avskräckande.
Det stämmer i vissa fall. Främst när våldsbrott begås av drogade gärningsmän.

Men det är en väletablerad sanning att utländska stöldligor föredrar att göra sina stöldturnéer i Sverige av minst två skäl.
Det ena är att polisen här, har betydligt mindre resurser än i jämförbara länder.
Det andra är att om man trots allt åker fast så får man väldigt lindriga straff. Ett annat bra skäl för att ha långa straff, speciellt för återfallsförbrytare, är att låta andra ”resan” bli 8-10 gånger så lång som den första.
Om det inte avskräcker så medför det i vart fall att vi har en bandit mindre under många år.

Att hålla yrkeskriminella inlåsta så stor del som möjligt av deras tid fram till ”pensionen” är rent allmänt ett bra sätt att minska antalet brott.
MJ gör som så många andra journalister och ”flumliberaler”, hon skriver om de stora kostnaderna för att hålla banditer inlåsta.
Det är ju så att det bara är en förflyttning av kostnaderna.
Är banditerna ute begår de en massa brott som förorsakar stora försäkringskostnader som i sin tur drabbar den enskilde medborgaren med skyhöga försäkringspremier.
Dessutom medför bostadsinbrott ett stort produktionsbortfall som man aldrig talar om.

Brottsoffret måste ta ledigt för att invänta polis, hantverkare och försäkringsfolk.
I värsta fall måste han sjukskriva sig på grund av psykiska besvär. Allt detta kostar förmodligen lika mycket som att förvara banditen. Dessutom är det naturligtvis så att kostnaderna för förvaring, skulle kunna vara betydligt lägre. Utan att tumma på de mänskliga rättigheterna. Mycket skulle kunna förändras ganska snabbt om HD kom ut ur sin verklighetsfrämmande glaskupa och lyssnade på den allmänna rättsuppfattningen.

Om man så snabbt som möjligt ändrar praxis så att domstolarna kan använda den övre halvan av straffskalan för de olika brotten, skulle mycket vara vunnet.
Om lagstiftarna tar bort straffrabatten för myndiga brottslingar, slopar den generella frigivningen efter två tredjedelar och domstolarna inför en normal tolkning av ordet ”uppsåt” så kommer vi närmare en brottsbekämpning värd namnet.

Dagens fråga

Visste du att att julgranar är ätbara?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar