Foto: Kristina Höjendal
Uppvisning i monté. Foto: Kristina Höjendal
Jägersros ordförande Kerstin Petersson-Brodda hoppades kunna hämta nya talanger från Göinge.Foto: Kristina Höjendal
I ridhuset demonstrerades ponnykörning innan alla som ville fick prova på. Foto: Kristina Höjendal
I publiken fanns flera som i dagsläget går på ridskola men var nyfikna på körning. Foto: Kristina Höjendal
Ridtjejerna Stella Månsson och Essie Söderberg var nyfikna. Foto: Kristina Höjendal
Körning i full fart. Foto: Kristina Höjendal
Foto: Kristina Höjendal
Foto: Kristina Höjendal
Foto: Kristina Höjendal

Landets första travfilial

HÄSSLEHOLM Jägersro invigde på lördagen landets första travskolefilial utanför travbanan – och det i hästtäta Hässleholm.
– Lika kul som att rida, löd omdömet från sjuåriga Thilde Osberg, som var en av många som passade på att prova ponnykörning efter att ha fallit för travsporten hemma vid tv:n hos morfar Lennart Holm.

Jägersros ordförande Kerstin Petersson-Brodda var glad och stolt när hon invigningstalade i det stora ridhuset på Österås.
– Vi vet ju att det finns väldigt mycket hästar i Göinge och vi vill öka upptagningsområdet för att få fler att intressera sig för trav, påpekade hon.

För Sösdalabon Wera E-Hörberg var den lokala travskolan, som hon nu blir ansvarig för, något av en dröm som gick i uppfyllelse. Hon började som barn på Röinge ridskola, blev senare travhästtränare på heltid och har sedan dess jobbat på Jägersro i många år.
– Jag tyckte redan för tio år sedan att vi borde upp i Göingebygden och hämta folk, berättar hon som fallit för körning även om den, som hon säger, innebär mindre naturvyer och mer utsikt ”rätt in i hästens matspjälkningssystem”.

Så varför ska man välja ponnykörning? Jämfört med ridning ger körning mindre kondition men är å andra sidan både säkrare och lättare att lära sig.
– Man får vara nära hästen men det är mer tävlingsfokus än i ridning. Man kan dessutom bli duktig mycket snabbare i körning, här hänger det mer på hästen än på en själv, säger Kerstin Petersson-Brodda.

I publiken satt en skara nyfikna, både barn och vuxna. Alla som ville fick prova på efter uppvisningen där det demonstrerades både ponnykörning och monté – det vill säga att rida närmast stående i snabb trav.
– Man får rejäla lårmuskler, va’? undrade en åskådare.
– Ja, rygg- och lårmuskler. Det är ganska ansträngande som ni kan se på ryttarens ansiktsfärg, svarade en leende Anna Rogell, utbildningsansvarig för Jägersros travskola.
– Det här går förstås att öva även på en vanlig ridhäst, tillade hon och nämnde att stigläderna kortas rejält och blyvikter läggs på om ryttaren väger under 65 kilo.
När det gäller körningen används svenska gotlandsruss respektive shetlandsponnys. Det finns möjlighet att tävla redan från åtta års ålder.

Under sportlovsveckan ges en ny chans att prova på. Kurser i ponnykörning drar därefter igång för både barn och vuxna i början av mars.

Dagens fråga

Är det för tidigt att plocka fram julsakerna nu?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×