Elin Martinsson lämnar i samband med årsmötet över ordförandeskapet för Osby Ungdomsbrandkår till Joakim Karlsson. Foto: Maja Ögren Andersson
Ungdomsbrandkåren har eget omklädningsrum med egna kläder.

Räddningstjänstens egna påläggskalvar

OSBY Elin Martinsson, 23, lämnar. Joakim Karlssons, 21, tar över. Nu skiftas det ordförande i Osbys Ungdomsbrandkår.
– Här får vi kunskap som kan rädda liv, konstaterar Joakim.

Elin Martinsson ska bli mamma. Efter två år på ordförandeposten lämnar hon över ansvaret till Joakim Karlsson, som varit med i Ungdomsbrandkåren sedan han var 13 år.
Båda talar varmt om engagemanget som faktiskt innebär att de sysslar med samma uppgifter som räddningstjänsten, men naturligtvis inte i skarpa lägen.
De har ett eget omklädningsrum på brandstationen med egna kläder, liknande de som räddningstjänstens mannar har på sig under sitt arbete.

Den 13 februari är det årsmöte och uppstart inför det nya året. Både Elin och Joakim hoppas att fler ska hitta vägen till Ungdomsbrandkåren.
– Man får lära sig så mycket nyttigt här som man mycket väl kan ha nytta av i verkliga livet, till och med kunna rädda liv, säger Joakim.
Själv har han inte behövt ingripa vid något sådant tillfälle. Men Elin berättar hur hon fick hjälpa en kvinna som hade skadat sig efter en cykelolycka.
I det civila jobbar Joakim som maskinist, ett jobb som gör att han inte kan börja som deltidare.
– Nej, jag skulle inte hinna in till stationen i tid, konstaterar han.

Inte heller Elin kan vara deltidare eftersom hon bor en bra bit utanför Osby.
Däremot funderar Joakim på att så småningom byta yrke och jobba inom räddningstjänsten.
– Att vara med i Ungdomsbrandkåren gör att man får in en fot i yrket och blir bra förberedd. Jag vet att de som jobbar i räddningstjänsten har ett gott öga till oss, säger han.
På schemat under året står bland annat övningar inom sjukvård, rökövning och en heldag på Revingehed.

Senaste nytt omOsby
×