... Jimmy Ekborg, Lönsboda, startat Butiksupport.

De skapar bollplank för lokala handlare

OSBY/LÖNSBODA – Vi vill använda vårt kontaktnät och skapa ”matchmaking”. Det säger Jimmy Ekborg, citysamordnare i Lönsboda. Tillsammans med Jankov Månsson i Osby har de startat Butik-support.

Anledningen är att det behövs kontaktytor vid exempelvis generationsskifte. Ska man sälja affären eller lägga ner? Det kan handla om överlåtelse, nedläggning, flytt eller att utöka verksamheten.

Ofta är man som affärsinnehavare ensam med stora beslut.
– Vi kan med våra kontaktnät hjälpa företagare, säger Jimmy Ekborg. Vi känner alltid någon som känner någon … och förhoppningsvis kan vi hitta någon som vill ta över.
Paret Ekborg/Månsson tittar också på vad som behövs i butiksutbudet. För Osbys del behövs ett komplement till klädbutikerna, med smink och underkläder.
– En sportaffär hade också suttit fint, säger Jimmy Ekborg.
För Lönsboda skulle han gärna se en så kallad pop up-butik, eller typ ett minigalleri med en allroundbutik som säljer kläder, skor och sportgrejer.
Han säger att det finns många vägar att gå och det finns lämpliga lokaler exempelvis gamla sparbanken.
– Vi har i Lönsboda flera exempel på butiker som skapat nytt, som är driftiga och som gjort mycket med de förutsättningar de har.

Arbetet med Butiksupport som är precis nystartat är målinriktat.
– Dels handlar det att lyfta fram det vi har, säger Jimmy Ekborg. Dels titta på närområdeshandeln, vilken nytta har vi till exempel av handeln i Olofström eller Älmhult, hur kan deras verksamhet spilla av sig hos oss?
Jankov Månsson och Jimmy Ekborg är överens om att inte göra det så krångligt. De träffar affärsinnehavare anspråkslöst och ser vad de kan hjälpa till med.

– Ofta är det så att om du driver en butik är du så inne i ditt arbete att du inte hinner med att titta hur det ser ut utanför. Där kan vi med våra kontaktnät hjälpa till och bredda horisonten.
– Jag ser positivt på det här, säger Jimmy Ekborg, vi kan plocka in hela fältet och titta både framåt och bakåt.
Jankov Månsson är kontaktperson för Butiksupport.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×