Karl-Erik Innala.

Innala (S) positiv till sammanslagning

ÖSTRA GÖINGE Redan för sex år sedan försökte Karl-Erik Innala lyfta fram fördelarna med en kommunsammanslagning. Nu är frågan aktuell på nytt.
Och Innala ser gärna att en sammanslagning med Kristianstad utreds.
– Ja, jag har inte ändrat uppfattning, säger Innala, socialdemokratisk fullmäktigeledamot i Östra Göinge.

Att slå ihop Kristianstad och Östra Göinge – och eventuellt också Bromölla – var en möjlighet som Innala ville skulle belysas redan 2012, men han mötte kraftigt motstånd.

Nyligen kunde ni läsa i Norra Skåne om en studie framtagen av tankesmedjan Intellegence Watch. Enligt den skulle Skåne må bra av att banta antalet kommuner från 33 till 15 och bland annat borde Östra Göinge och Kristianstad slås ihop.

Tänkte du ”vad var det jag sa?” när du såg det?
– Det är ju inte bara jag utan en majoritet av Kommunsverige som har insett att något måste göras. Det borde ligga i alla partiers intresse. Det är bättre att ta tag i frågan politiskt redan nu än att vänta tills man har kniven på strupen, säger Karl-Erik Innala.
Kommunsammanslagning skulle kunna vara ett sätt att hantera välfärdskraven och kompetensförsörjningen i framtiden. Innala lyfter även fram tillväxtfrågan. Med större kommunala muskler skulle man kunna skapa en tillväxtmotor även i nordost.
– Tillväxtmotorerna i Skåne är Malmö, Lund, Helsingborg, Vi har ingen i nordost, påpekar Innala.
– Och det har ju skett en enorm förändring på arbetsmarknaden. På 70-talet var arbetsmarknaden lokal, nu får man ju se hela Skåne som en arbetsmarknad med ökade kommunikationer. Och då måste det till större grepp, det går inte att hålla sig inom kommungränserna.

När han lyfte frågan för sex år sedan mötte Innala kraftigt politiskt motstånd. Bland annat menade kommunalrådet Patric Åberg (M) att Innala ”inte tror på bygden” och att ”sossarna lämnar walk over”.
– Tyvärr går egenintresset före det allmänna intresset. Kortsiktig populism prioriteras framför det långsiktiga perspektivet och det är bekymmersamt. Då (för sex år sedan) var Socialdemokraterna det enda partiet som öppnade för att utreda frågan. Vi ville ju utreda frågan ordentligt så vi hade svart på vitt vilka fördelarna var, vi ville inte göra något som inte blev bra. Men övriga partier vågade inte ens säga ja till att utreda det här.

Innala medger att det skulle vara politiskt svårt att driva igenom en sammanslagning.
– Visst är det svårt, men jag är än mer övertygad att något måste göras och det borde ligga i alla partiers intresse att ta tag i det här.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • JA (61%, 244 Röster)
  • NEJ (39%, 157 Röster)

Antal röster: 401

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×