En detonation inträffade vid ett parkeringshus på Rundelsgatan under natten. Foto: Mats Klingen
Foto; Johan Nilsson/TT
En detonation inträffade i carolikvaretet under tisdagsnatten. Foto: Mats Klingen
Foto: TT

Ny detonation i Malmö

Malmö En explosion inträffade i centrala Malmö under tisdagsnatten utanför den jourbutik som kapades i höstas och bara ett stenkast från där en sprängladdning detonerade för en månad sedan.

Det var strax efter klockan 03 som ett flertal uppringare slog larm till polisen sedan en hög smäll hörts i Caroliområdet i centrala Malmö.
Det visade sig att en explosion inträffat och att en fasad, alldeles vid jourbutiken i Petrigaraget på Rundelsgatan, skadats. Ingen människa, och inte heller några bilar, ska ha skadats vid explosionen som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Sprängplatsen spärrades av i avvaktan på polisens tekniska undersökning. Vid halv nio-tiden var såväl bombtekniker som kriminaltekniker klara på platsen.
– Man har säkrat de som går att säkra och avspärrningen är hävd, säger Malmöpolisens presstalesman Nils Norling.

Exakt vad som detonerat var dock fortfarande oklart.
– Det finns en arbetshypotes men den vill vi inte gå ut med i nuläget, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens ledningscentral.
– Det jag kan säga är att om det en kraftigare banger, typ Cobra 8, eller en handgranat brukar man kunna se det men det har jag inte sett någon anteckning om, säger Nils Norling.

Det är andra explosionen på kort tid i närområdet. För två veckor sedan, den 18 januari, exploderade en sprängladdning utanför Siriusordens entré, ett stenkast därifrån. Dessutom kapade och drev beväpnade män den jourbutik som ligger alldeles där explosionen inträffade natten till tisdagen. Det var då kulmen på en period där ägaren till butiken hotats med vapen och krävts på, men vägrat lämna ifrån sig, pengar. När utpressarna efter en tid i stället började hota ägarna i hemmet valde de att tillfälligt bosätta sig på en annan ort.

Jourbutiken har hållits stängd sedan kapningen. Det är dock oklart om sprängningen var direkt riktad mot just butiken.
– Det är givetvis en möjlighet som vi måste titta på. Vi vet ju att jourbutiken har varit utsatt för allvarlig brottslighet även tidigare men det är alldeles för tidigt att säga om det finns någon koppling till sprängningen, säger Nils Norling.

Det samma gäller attentatet mot Siriusorden. Polisen ska titta närmare på eventuella kopplingar men det är alldeles för tidigt att uttala sig om det finns ett samband.

Läs mer:

×