Stockholmsbörsen faller efter USA-ras

Stockholmsbörsen faller på tisdagen efter måndagens nedgång i USA.

Stockholmsbörsen följde efter rasen på börserna i USA och Asien när handeln startade på tisdagen. Det breda OMXSPI låg efter en halvtimmes handel på minus 2,4 procent, men mitt på förmidagen låg nedgången på under två procent. Storbolagsindexet, OMXS30, med de 30 mest omsatta aktierna, tappade tidigt 2,1 procent, men återhämtade sig något under förmiddagen för att sedan gå nedåt igen.

USA-börsen inledde svagt nedåt på tisdagen, men började därefter visa positiva siffror, vilket drog med sig Stockholmsbörsen uppåt. Strax efter klockan 16 låg OMXSPI på minus 1,2 procent.

Det var måndagens kraftiga fall i USA som inte oväntat påverkade morgonhandeln i Stockholm. Dow Jones industriindex slutade exempelvis på minus 4,6 procent, vilket var, enligt CNN, det största fallet sedan augusti 2011 men inte i närheten av rasen den ”svarta måndagen” 1987 eller under finanskrisen 2008.

Tokyobörsen följde efter och Nikkei-index stängde på minus 4,73 procent. Även i Hong Kong gick det nedåt. London, Paris och Frankfurt öppnade nedåt och i Köpenhamn rapporterade Extrabladet om blödande aktiehandel. C25-indexet dök med 3,5 procent under den inledande handeln.

 

 

×