Ett tiotal personer kom när Göinge Släkt- och Hembygdsforskarförening bjöd in till träff på biblioteket i Sösdala. 8Foto: Hans Bryngelson
Tore Robertsson (sittande) och Torgny Nilsson svarade på frågor och gav råd om hur att släktforska. 8Foto: Hans Bryngelson

Stort intresse för släktforskning

sösdala – Har ni bara namn, födelsedatum och församling, ja då kan ni sätta igång att släktforska.

Med de orden inledde Torgny Nilsson en träff för släktforskningsintresserade på biblioteket i Sösdala.
Med sig hade han kollegan Tore Robertsson. Båda från Göinge Släkt- och Hembygdsforskarförening.

– Vi brukar vara på biblioteket i Hässleholm en gång i månaden, därför tänkte vi pröva på att åka ut till fler bibliotek för att värva medlemmar och lära ut allt om släktforskning, förklarar Tore under tiden som kollegan Torgny ger de tiotalet församlade lite tips om hur man går vidare i sin släktforskning.
För det verkade som om alla som samlats på biblioteket redan hade släktforskning på sin agenda. Men lite råd, tips och hjälp kan ju aldrig skada.
Inledningsvis berättade de om ”arkiv digital” och riksarkivets ”Svar” som både är viktiga och innehållsrika för alla släktforskare. den sistnämnda har dessutom blivit gratis från februari i år.
Den förstnämnda kostar, liksom den populära ”Ancestry” som är amerikabaserad. Men det var det redan många som visste om.

På en fråga om emigrerade släktingar, gav Torgny tips om att söka på poliskammaren som har register över de som emigrerat, namn, vad båten de for med hette, dess sluthamn och hur det kostade.
– När ni letar i olika arkiv är det viktigt att ni noga bokför vilka sidor eller dokument ni är intresserade av, för att på så sätt lättare hitta den nästa gång ni går in på ett digitalt arkiv, menade Tore.

Andra källor är exempelvis bouppteckningar som kan vara utförliga när det gäller namn och orter på de som varit arvtagare.
– Vill ni ta nästa steg i er släktforskning är DNA steget, inflikade Torgny och berättade också att han och Tore faktiskt är släkt, och båda från Sösdalatrakten.
Att släktforskning blivit så populärt tror Tore beror på digitaliseringen. allt fler äger dator och kan därför lätt sitt hemma och släktforska istället för att sitt i dammiga arkiv.

Dagens fråga

Vill du ha söndagsöppet på Systembolaget?

Loading ... Loading ...