Annons

Vilks döms för reparationer på Nimis

Skåne Konstnären Lars Vilks döms till dagsböter efter att ha inlett reparationer av sitt brandhärjade konstverk Nimis på Kullaberg.
Publicerad 6 februari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Lars Vilks omstridda konstverk Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne har skadats svårt vid en brand på torsdagskvällen.
Runt en fjärdedel av träkonstruktionen har förstörts, enligt räddningstjänstens bedömning.
Foto: TT
Lars Vilks omstridda konstverk Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne har skadats svårt vid en brand på torsdagskvällen. Runt en fjärdedel av träkonstruktionen har förstörts, enligt räddningstjänstens bedömning. Foto: TT

I ett pressmeddelande skriver Helsingborgs tingsrätt att det enligt de föreskrifter som gäller inom naturreservatet är det inte tillåtet att bygga någonting.

Annons

[contentcards url="http://www.skd.se/2016/11/24/konstverket-nimis-brinner/" one_line="true"]

"Utredningen visar att den större konstruktionen var i det närmaste helt nedbrunnen och att endast någon mindre del av denna fanns kvar på ett ställe. Enligt tingsrättens bedömning kan det som mannen har åstadkommit på två ställen på den plats där det brann inte ses som något annat än uppförande av två anläggningar; båda är omkring två meter höga och en meter i omfång" skriver tingsrätten.

Lars Vilks själv anser inte att han byggt någonting utan hävdar att han utfört en del reparations- och underhållsarbete på Nimis av säkerhetsskäl.

Det var i november 2016 som det välkända konstverket Nimis brandhärjades. Ungefär en femtedel av träkonstruktionen brändes ned i vad som polisen betraktar var en anlagd brand.

[contentcards url="http://www.skd.se/2016/06/11/lars-vilks-hjartebarn-nimis-anses-for-farlig/" one_line="true"]

Efteråt har åklagaren justerat ner åtalet till förseelse mot områsdesskyddet och det är också det som Lars Vilks fälls för.

Mats Klingen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons