Äntligen gårdsförsäljning

Torsdag den åttonde februari behandlar Regionstyrelsen en ansökan till regeringen om Skåne som försöksregion för gårdsförsäljning av vin och öl. Förhoppningsvis kan skånska vinodlare och ölbryggare äntligen få en möjlighet att bjuda in allmänheten för att uppleva processen och att sälja sin varor på ett vettigare sätt än att besökare måste beställa från Systembolaget efteråt.

Liberalerna i regionen är missnöjda med att de rödgrönas ansökan trycker på negativa aspekter, som det upplevda hotet mot folkhälsan i form av högre alkoholkonsumtion, medan alliansen vill trycka på möjligheter för turism- och upplevelseindustri. Alliansen försöker förhandla fram en gemensamt formulerad ansökan som är balanserat formulerad kring positivt och negativt.
Man kan absolut nämna folkhälsa, men det är inte ökad tillgänglighet till alkohol som är syftet med det pilotprojekt på tre år som man vill se i Skåne.

Gårdsförsäljning är en upplevelse lika mycket som det är försäljning. Att få en känsla för stället och producentens passion är det som gör att folk vill köpa med sig smakprover.
I början lär det finnas ett inslag av att räcka finger åt alkoholmonopol, Systembolag och förmynderi för vissa kunder, men nyhetens behag lär avta, så det är inget att bekymra sig över.

Svenskar anses kunna klara att besöka till exempel skotska whiskydestillerier utan att supa sig till alkoholism på de kostsamma flaskor man ställer in i barskåpet för att plocka fram som njutningsmedel vid speciella tillfällen, eller för att skryta för gäster om kunnigheten och världsvanan som gjorde att man köpte en destiller’s edition av en whisky man inte har en aning om hur man ska uttala, men vet kommer att reta grannen man inte gillar och som ”bara” bjöd på den vanliga sorten av whiskyn Whiskyn när man motvilligt var där och grillade i somras.

Tänk vad roligt att kunna plocka fram en av kanske två svindyra, kärleksfullt handplockade, skånska viner du haft råd att köpa med dig, och bjuda på den som inte ens vet att Skåne är nerlusat med vingårdar som i flera fall gör så goda viner att de vinner priser.

Storbritanniens vinindustri är en mångmiljonbransch med besöksnäring som uppstått på bara några decennier. Det handlar om exklusiva viner som i många fall kan tävla med dem som görs i Champagne. Det är inte produkter som säljs för att vara lättdruckna eller så billiga som möjligt: det är viner som numera serveras på Buckingham Palace istället för champagne.
I bästa fall kan Sverige också röra sig i den riktningen genom ett försök med gårdsförsäljning. Kanske kan Nobelfesten servera svenskt vin någon gång i framtiden.

Men folkhälsan då? OK, låt oss prata folkhälsa. Om du ser en alkoholiserad person på en parkbänk som berusningsdricker Malmö Brygghus chokladporter och jagar ner den med en shot Rosita, lovar jag att börja oroa mig för folkhälsan i samband med gårdsförsäljning. Likaså om det börjar ragla omkring tonåringar som fått sin första fylla på Hällåkra Smällglim för 495 kronor flaskan.

×