När du köper en nyproducerad kamin eller vedspis ska den vara CE-märkt och en prestandadeklaration ska finnas. I den finns information om produktens egenskaper som Boverkets byggregler ställer krav på, det vill säga koloxidutsläpp och verkningsgrad. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV

Regler för eldning med ved skärps

Osby/Östra Göinge Kylan biter och nu eldas det för fullt i kaminer och spisar. Men nya regler från Boverket, som ska träda i kraft den 1 juli i år, har skapat viss förvirring hos dem med egen eldstad.
– Vi har blivit anstormade, säger Peter Fransson, avdelningschef på Boverket.

Den första juli ändras reglerna för kaminer och pannor som eldas med pellets och ved. De nya kraven gäller när man uppför nya byggnader.
De som redan har vedspis eller kamin i hemmet berörs inte av ändringarna. Men många har inte fattat innebörden i det nya regelsystemet.

Boverket gick i fredags ut med förtydligande om vad som gäller för eldning i vedspis och kamin.
Norra Skåne ringde upp Boverkets avdelningschef Peter Fransson för att reda ut begreppen.

Det har sedan en tid rått viss förvirring om vad det är som gäller. Såg att ni i fredags gick ut med ett förtydligande på hemsidan. Har ni fått många frågor och påstötningar, telefonsamtal, mejl, sms? Eller varför gick ni ut med ett förtydligande?
– Ja, det har varit en viss anstormning, speciellt på facebook, säger Peter Fransson, avdelningschef på Boverket. Det har förekommit många olika bilder, allt ifrån att man inte får använda sin ”gamla” spis över huvud taget till att man måste byta ut den till en ny, som uppfyller kraven. Vi förstår att det här blivit en stor fråga för många.

– Har man en befintlig vedpanna, vedspis, braskamin så är det bara att fortsätta att använda den och elda som vanligt. Skulle man behöva byta ut den befintliga mot en begagnad så torde inte kommunen har något att erinra mot det. Den skärpning som är gjord gäller när man bygger nytt hus och man vill installera en vedspis, kamin, brasvärmare så behöver dessa uppfylla de nya ecodesignkraven där EU ställer krav att vedpannor och rumsvärmare ska ge mindre utsläpp. Det finns nya produkter på marknaden som uppfyller kraven redan nu.

Varför ska just Sverige föregå med gott exempel och vara ”bäst i klassen”? Varför inte vänta till 2020 eller 2022 då EU:s krav beräknas träda i kraft?
– Frågan varför Sverige ska vara ”bäst i klassen” är nog ett politiskt ställningstagande, gäller inte enbart god luftmiljö utan även inom andra områden till exempel energiomställningen, klimatmålen etcetera. Men det är en politisk fråga.

Hur stämmer det här resonemanget med att vi ska kunna klara oss själva i flera dagar, då vedspis och kamin vid elavbrott kommer till ovärderlig nytta? Vore det inte bättre att uppmuntra mer till eldning i egen vedspis och kamin, ligger inte det i tiden?
– Jag ser inte att MSBs (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) rekommendation om att vi ska klara oss själva alls berörs av förslaget. Vi får fortsätta använda våra befintliga spisar. Bygger man nytt hus så får man installera en ny (som uppfyller de nya kraven) förutsatt att kommunen godkänner det i det nya bygglovet, där det kan finnas andra krav som kommunen ställer. Kakelugnar och öppna spisar berörs inte alls.

Vem ska se till att bestämmelserna följs efter den 1 juli i år?
– Kommunen har ansvaret för bygglov. Vi kommer att gå ut med vägledning för att försöka få en enhetlig tillämpning i 290 kommuner. Men det kommunala självstyret finns ju, svarar Peter Fransson. Vi lägger ut vägledning på hemsidan men att det behövs en särskild skrivning till kommunerna och det arbetet är påbörjat.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Är det rätt av S att utesluta Omar Al-Ganas ur partiet?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×