Annons

Arg på grans­ka­rna och inte på fus­ka­rna

Opinion För id­rotts­äls­ka­re borde det vara vik­tigt att täv­lingar, särskilt in­ter­na­tio­nella och på­kos­tade som OS, sker un­der så rätt­vi­sa och schysta omständigheter som möj­ligt.
Opinion • Publicerad 8 februari 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

För id­rotts­äls­ka­re borde det vara vik­tigt att täv­lingar, särskilt in­ter­na­tio­nella och på­kos­tade som OS, sker un­der så rätt­vi­sa och schysta omständigheter som möj­ligt. An­nars kan man fråga sig vad man tävlar i: snabb­het el­ler smart me­di­cin­ering.

Upp­drag Gransk­nings ut­gi­va­re Nils Hansson skriver om var­för det är kon­tro­ver­si­ellt att granska dop­ning, som nu senast inom skid­sporten, och att många blir arga när id­rot­ta­re ifrå­ga­sätts.

Annons

Äm­net är käns­ligt. Man kan fråga sig var­för. Själv­klart är det inte ro­ligt att få veta att id­rot­ta­re som re­pre­sen­terar Sverige med­ve­tet kan ha ma­ni­pu­lerat sin för­må­ga för att vinna. Många norr­män blev arga över en tidigare gransk­ning av de­ras skid­å­ka­re, men då handlade det om att man för­mod­li­gen upp­levde det som att Sverige ville sätta åt Norge.

Var­för blir folk argare på grans­ka­ren än på fus­ka­ren? Det är trots allt inte grans­ka­ren, utan trä­na­ren som fö­re­slår prestationsökande åt­gärder och id­rotts­männen som går med på dem, som ris­kerar att skada sporten. Det kan inte vara vik­tigast att vinna till var­je pris. Om id­rot­ta­re inte vinner på mer­it och hårt ar­be­te är det inte en sport som man bör lägga pengar på eller sända i TV.

Om svenska skid­å­ka­re visar sig inte vara skyl­diga till nå­gon form av dop­ning och inte an­vänder ast­ma­me­di­cin på ett tvek­samt sätt, som Uppdrag Granskning tittar på, är allt väl och det är bra att vi fick veta att in­get fusk fö­re­kommit.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons