Annons

Demensförening nöjd med butikers respons

Östra Göinge • Publicerad 8 februari 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Martin Lindén, butikschef Coop Sibbhult.
Martin Lindén, butikschef Coop Sibbhult.

Östra Göinge-Osby demensförening har tagit kontakt med Coop-butikerna i Sibbhult, Broby och Knislinge.

– Många handikappade och demenssjuka personer har svårt för att handla själva. Vi tillhör ju demensförbundet, som har uppmanat oss att gå ut till butiker och belysa problemen, säger Jytte Johannesen i den lokala demensföreningen.

Annons

Hon påpekar att många demenssjuka som fortfarande bor hemma och klarar sig hyfsat på egen hand ofta behöver lite extra hjälp i butikerna.

– Det gäller ju även fysiskt handikappade och gamla. De kan ha lite svårt att orientera sig och blir kanske stressade när de ska betala.

Hur har responsen varit från butikerna?

– Positiv, absolut. I alla tre byarna har de varit väldigt tillmötesgående.

Martin Lindén, butikschef i Sibbhult, säger att det kan underlätta för demenssjuka och personer med olika handikapp att handla på lågfrekventa tider.

– Vi i butiken är här för att hjälpa alla kunder och alla får så klart gärna handla när de vill. Men ett tips kan vara att komma till exempel onsdag förmiddag, då brukar det vara lite lugnare. Direkt på morgonen eller på eftermiddagar, främst fredag eftermiddag, är det ofta fler kunder och det kan kanske upplevas som lite stressigare, säger han.

Från demensförbundets sida föreslås bland annat en ”lugn kassa” speciellt för demenssjuka. Men att hålla en kassa öppen enbart för en speciell grupp människor är inte praktiskt möjligt för en mindre butik som den i Sibbhult.

Och det har Jytte Johannesen full förståelse för:

– Ja, det förväntar vi oss inte. Vi vill bara att de ska vara observanta och hjälpa till så mycket som möjligt, säger hon.

Martin Lindén pekar på fördelarna med en mindre bybutik:

Annons

– Det är ett kärt samhälle, lite alla känner alla. Stämningen i butiken är god och det blir inte samma stress som i stormarknader.

Coop i Sibbhult bytte kostym för ett år sedan, från Coop nära till Coop Sibbhult, och nu ingår den i samma ”familj” som Coop-butikerna i Broby och Knislinge.

– Det har tagits emot väldigt väl av kunderna, som tycker jättebra om detta, säger Martin Lindén.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons