Martin Lindén, butikschef Coop Sibbhult.

Demensförening nöjd med butikers respons

ÖSTRA GÖINGE Demensföreningen har vänt sig till matbutiker i Östra Göinge med information och tips på hur butikerna kan underlätta för demenssjuka personer.
Och responsen har varit god.
– Ja, absolut, butikerna har varit väldigt tillmötesgående, säger Jytte Johannesen i demensföreningen.

Östra Göinge-Osby demensförening har tagit kontakt med Coop-butikerna i Sibbhult, Broby och Knislinge.
– Många handikappade och demenssjuka personer har svårt för att handla själva. Vi tillhör ju demensförbundet, som har uppmanat oss att gå ut till butiker och belysa problemen, säger Jytte Johannesen i den lokala demensföreningen.
Hon påpekar att många demenssjuka som fortfarande bor hemma och klarar sig hyfsat på egen hand ofta behöver lite extra hjälp i butikerna.
– Det gäller ju även fysiskt handikappade och gamla. De kan ha lite svårt att orientera sig och blir kanske stressade när de ska betala.

Hur har responsen varit från butikerna?
– Positiv, absolut. I alla tre byarna har de varit väldigt tillmötesgående.

Martin Lindén, butikschef i Sibbhult, säger att det kan underlätta för demenssjuka och personer med olika handikapp att handla på lågfrekventa tider.
– Vi i butiken är här för att hjälpa alla kunder och alla får så klart gärna handla när de vill. Men ett tips kan vara att komma till exempel onsdag förmiddag, då brukar det vara lite lugnare. Direkt på morgonen eller på eftermiddagar, främst fredag eftermiddag, är det ofta fler kunder och det kan kanske upplevas som lite stressigare, säger han.
Från demensförbundets sida föreslås bland annat en ”lugn kassa” speciellt för demenssjuka. Men att hålla en kassa öppen enbart för en speciell grupp människor är inte praktiskt möjligt för en mindre butik som den i Sibbhult.
Och det har Jytte Johannesen full förståelse för:
– Ja, det förväntar vi oss inte. Vi vill bara att de ska vara observanta och hjälpa till så mycket som möjligt, säger hon.
Martin Lindén pekar på fördelarna med en mindre bybutik:
– Det är ett kärt samhälle, lite alla känner alla. Stämningen i butiken är god och det blir inte samma stress som i stormarknader.

Coop i Sibbhult bytte kostym för ett år sedan, från Coop nära till Coop Sibbhult, och nu ingår den i samma ”familj” som Coop-butikerna i Broby och Knislinge.
– Det har tagits emot väldigt väl av kunderna, som tycker jättebra om detta, säger Martin Lindén.

Dagens fråga

Är det för tidigt att plocka fram julsakerna nu?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×