Annons

Det sköts skarpt ock­så förr

Krönika Det kan vara värt att minnas skjut­ningarna mel­lan kri­mi­nella gäng för 20-25 år se­dan med tan­ke på de senaste årens allt fler skjut­ningar, ibland i gatu­mil­jö.
Opinion • Publicerad 8 februari 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 17 juli 1995 kö­rde en mo­tor­cy­kel av vägen på E4:an sö­der om Mar­ka­ryd på väg mot Helsingborg. Det kun­de blivit bara en no­tis i tid­ningarna men det blev större.

Det var det kri­mi­nella mo­tor­cy­kel­gänget Ban­di­dos Sve­ri­ge­pres­i­dent som satt på mo­tor­cy­keln. Han blev skjuten i ryggen med ett stort an­tal skott. Ett gick ge­nom skydds­västen och dödade honom.

Annons

Miss­tan­karna gick av na­tur­liga skäl mot kon­kur­rent­klubben Hells An­gels, men nå­gon mör­da­re greps ald­rig. Un­der någ­ra år i mitten av 1990-talet på­gick ett blo­digt krig mel­lan de båda mo­tor­cy­kel­gängen, båda med rötterna i USA och med täta kon­takter mel­lan klubbar i alla de nor­diska länderna.

Hämnd­ak­tioner gjordes. Bland an­nat be­sköts Hells An­gels klubb­lo­kal i Katt­arp utan­för Helsingborg. Den nu­va­ran­de äga­ren av huset har kvar bar­disken och fö­re­visar gär­na kul­hålen i den när hon har konst­ut­ställ­ningar där.

Un­der det här ”kriget” dödades minst elva med­lemmar i de båda klubbarna i Sverige, Danmark och Norge. Även oskyl­diga åskå­da­re dödades. Stäm­ningarna hos all­män­heten var upp­rörd. Po­lisen var makt­lös efter­som det säl­lan var nå­gon som ville vittna om vad som hänt.

Så små­ning­om för­stod båda MC-klubbarnas led­ningar att det var de­struk­tivt att slåss istäl­let för att dela upp mark­naderna för de olika brotts­pro­jekten, och pre­si­denterna för Hells An­gels och Ban­di­dos slöt fred i di­rekt­sänd dansk tv.

Det kan vara värt att minnas skjut­ningarna mel­lan kri­mi­nella gäng för 20-25 år se­dan med tan­ke på de senaste årens allt fler skjut­ningar, ibland i gatu­mil­jö.

Ock­så nu handlar det of­tast om upp­gö­rel­ser mel­lan olika kri­mi­nella grupper i re­vir­strider om vem som ska kon­trol­lera knark­för­sälj­ning, be­skyd­dar­verk­sam­het el­ler andra ”pro­jekt”. Ibland är mo­tiven mer pri­vata men har ändå ofta sam­band med den kri­mi­nella ak­ti­vi­teten.

Un­der för­ra året sköts 42 män­ni­skor till döds i Sverige. De flesta blev of­fer för gäng­re­la­te­rat våld.

Re­ak­tionerna från all­män­heten och från rätts­sy­stemet är lik­ar­tade i dag jäm­för med för 20 år se­dan. Det finns en na­tur­lig upp­rörd­het över lik­gil­tig­heten in­för för­spillda liv, det finns en van­makt mot de slu­tna grupperna vil­ket gör det svårt att få fram vitt­nes­upp­gifter och det finns en stark mo­ti­va­ti­on hos po­lisen att för­söka få stopp på skjut­ningarna och att gripa dem som be­gått brott.

Nu är va­pen­till­gången större och fler olika grupper har till­gång till och är be­redda att an­vända de död­liga va­pnen. Det har gjort att pro­blemet är större och på­verkar fler.

På 1990-talet dis­ku­terades för­bud mot kri­mi­nella or­ga­ni­sa­tioner men det an­s­es strida mot grund­lagens or­gan­i­sa­tions­fri­het. För dagens gäng skulle det ändå inte fun­gera. Där finns inga med­lems­re­gis­ter el­ler be­ta­las någ­ra med­lems­av­gifter.

Annons

Där­emot kan straff­skärp­ningen för grovt va­pen­in­ne­hav till minst två år, vil­ket in­ne­bär att den som på­träffas med skjut­va­pen kan häktas, be­tyda en del för po­lisens ar­be­te.

Dess­utom bör po­lisen för­söka på­verka de brotts­ak­tiva att inse, som MC-gängen på 1990-talet, att gäng­krig inte är till för­del för nå­gon. Det kan­ske kan bi­dra till att skjut­ningarna blir mind­re van­liga.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons