Kanske får Tyskland en regering

Ett första steg i riktning mot en regering är taget i Tyskland. Det ses i huvudsak som en vinst för Martin Schulzs socialistparti, som lyckats förhandla till sig många av de tunga ministertaburetterna. Vägen framåt är långt ifrån rak: en knapp majoritet av SDP:s medlemmar röstade för att fortsätta förhandla om ett regeringssamarbete. Missnöje i de egna leden kan alltså förväntas. Ungdomsförbundet Ungsocialisterna är dessutom mot samarbetet, så Schulz kan förvänta sig interna mothugg även från vänster. Ungsocialisterna menar att det är bättre att renodla sin vänsterpolitik i opposition än att sälja ut delar av den för att få sitta i regeringsställning. Problemet hade varit större om SDP fått ännu mindre väljarstöd än de 20 procent de fick i valet, trots att det var en stor besvikelse för Schulz.
Det är intressant att samhällsapparaten fungerar så bra även utan regering på plats. Många raljanta observationer skulle kunna göras kring det, även om förklaringen egentligen nog bara är att Tyskland har en väl fungerande och strukturerad samhällsapparat.
De finns de som även i Sverige vill se en koalition mellan Socialdemokrater och Moderater, om de blir största partier i det kommande valet. För dem är det värt att observera den här processen. Det är inte lätt att balansera två motstridiga intressen som båda har prestige i att vinna de tyngsta ministerposterna. Det är osannolikt att ett sådant samarbete löper smidigt.

Dagens fråga

Brukar du läsa böcker eller lyssna på ljudböcker?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×