Grundpositionen för en innebandymålvakt

Rökes målvaktscamp blev en riktig succé

Röke Innebandyklubb har gott om idéer när det gäller att utveckla sporten. Nyligen anordnade klubben en camp för unga målvakter.
– Det var första året som vi körde målvaktscampen, säger Viktor Svendsen som till vardags är burväktare i Rökes A-lag.

Om man ser till intresset verkar det finnas ett behov av camper för innebandymålvakter i Skåne. Ett 20-tal målvakter, 16 killar och fyra tjejer i åldern 11-15 år, var på plats i Tyrs Hovs idrottshall. Men det kunde var många fler.
– Vi blev faktiskt tvungna att tacka nej till en del då vi inte kunde ta emot alla, berättar Svendsen.

– Först var det meningen att det bara skulle vara våra egna målvakter på campen. Men vi tänkte om och bjöd in målvakter från hela regionen.
Så förutom Röke fanns målvakter från Kävlinge, Staffanstorp, Emmaljunga, Bromölla, Osby, Örkelljunga på plats i Tyrs Hov. Instruktörer under dagen var Rökemålvakterna Viktor Svendsen, Emelie Persson, Sebastian Lundgren, Eric Jannerstig plus forwarden Victor Ohlsson. Just den senare och Filip Påhlsson har varit till stor hjälp i förberedelsearbetet.
– De har bägge varit instruktörer på Varbergs målvaktscamp som är den bästa i världen, säger Svendsen.
– Både Viktor och Filip har varit med och planerat hur vi skulle lägga upp den här dagen. Det har funnits funderingar inom klubben att anordna en camp för unga målvakter. Vi som är seniorer i dag hade inte möjligheten med specifika målvaktstränare så därför känns det bra att kunna göra detta för framtida innebandymålvakter.

Dagen på campen började med teori och fortsatte sedan med bland annat hur man agerar i målet, positionsspel och förflyttningar
– Efter den inledande teorin blev det praktiska övningar under resten av dagen, berättar Emelie Persson som är en säker sista utpost i Rökes damlag vilka toppar Skåneettan.
– Det var första gången jag var instruktör. Men då jag jobbar som lärare så har jag en viss vana som ledare.
På campen användes även modern teknik.
– Vi började dagen med att ta bilder på målvakterna med en Ipad och sedan avslutade vi med samma sak. Då fick barnen själva se förändringarna i sitt målvaktsspel, säger Svendsen.

Blir det en camp även för utespelare?
– Vi har haft lite tankar på det men för tillfället har klubben rätt många projekt vilket gör att vi vänta med det. Bland annat kommer vi att utöka vår försäsongscup och låta även juniorlag vara med.
Men det lär bli en fortsättning på målvaktscampen även i framtiden.

– Vi fick väldigt positiv feedback efteråt. Nu vill vi komma vidare med detta och göra campen ännu bättre.
– Kanske det blir utökning till två gånger då vi fundera på att köra målvaktscampen både höst och vår, säger Viktor Svendsen.