William Andersson tränar med HIF och kan bli aktuell för en återkomst i höst. Foto: Jörgen Johansson/Arkiv

HIF:s mittback klar för Prespa

Fredagens transferbomb: William Andersson lämnar Hässleholms IF – men blir kvar i division två.
Den 21-årige mittbacken har skrivit på för Prespa Birlik.

Norra Skåne har tidigare skrivit om William Anderssons ambition att spela sig till ett kontrakt i England. Han tillbringade julhelgerna på engelsk mark för att provträna med olika klubbar.
William Andersson återvände hem till Sverige utan något kontrakt på fickan och inledde försäsongsträningen med HIF.
Han gjorde samtidigt klart att han hoppades på spel högre upp i seriesystemet om chansen dök upp. Sedan dess har Andersson även testat i division ett-laget Åtvidabergs FF utan att få napp.

Nu har mittbacken alltså skrivit på för Malmölaget Prespa Birlik – fjolårets seriekonkurrent till HIF som i år har placerats i den västra division två-serien.

Varför Prespa?
– Först och främst för möjligheten att få träna för och utvecklas med Zlatan Nalic som jag alltid har haft en bra kontakt med ända sedan Mjällbytiden. Zlatan och jag kommer att jobba för att jag ska bli en så komplett spelare som möjligt för elitnivå. Av honom kan jag få coachningen med exakt vad jag behöver jobba på.

Det finns ytterligare ett skäl till klubbytet.
– Det är ju min dröm att kunna leva på fotbollen och Malmö är Sveriges, om inte Skandinaviens, bästa skyltfönster. Jag väljer inte Prespa för att spela i division två utan för att få jobba med Zlatan och utvecklas mer, förklarar William Andersson som kommer att träffa på ett bekant ansikte i Prespas omklädningsrum.
Gazmend Xhemajli har också ritat på för Malmöklubben.
– Det var glada miner när vi såg varandra.

För Hässleholms IF kom övergången som något av en chock.
– Det kom som en överraskning för oss, bekräftar HIF-tränaren Dan Olofsson.
– William har haft kontrakt med HIF över två år men klubben gav honom tillåtelse att åka till England eftersom vi inte stoppar spelare som vill uppåt, säger Olofsson som därför blev minst sagt förvånad när Andersson skrev på för Prespa Birlik – ett annat division två-lag.

– Man blir besviken såklart. Vi har ställt upp mycket på honom och detta känns surt. Men när någon gör så här så får det stå för den personen. Vill han inte vara här så ska han inte vara här.
HIF får ingen ersättning för Andersson eftersom klubben gick med på att bryta kontraktet i samband med Englandsäventyret.

Vad innebär avhoppet för HIF:s spelartrupp?
– Vi har lite funderingar kring hur vi ska lösa det. Helt klart är att vi ska stärka upp på den positionen.

×