Summer Camp hoppar över ett år om förslaget går igenom, men det är högst oklart om det någonsin kommer tillbaka.Foto: Nils Jönsson/Arkiv

Fritidschefen: Vi kommer inte att ha råd

HÄSSLEHOLM Det populära lägret Summer camp går förlorat när fritidsnämnden behöver spara. 300-400 barn missar därmed möjligheten att prova på en ny fritidsaktivitet i samma regi som förr.
– Vi har vändit och vridit på detta och vi kommer inte att ha råd, säger fritidschefen Henrik Samevik.

Efter att Norra Skåne berättat att det lutar åt att lägret ställs in har arga reaktioner rasat in på sociala medier.
”Det finns väl få saker som är så väl investerade som de skattekronor som går till att våra ungdomar får mötas, prova på fritidsaktiviteter med mera” skriver en person. ”Bedrövligt! Så uppskattat av barnen som genom Summer camp introducerats till nya sporter de troligtvis aldrig skulle prova på” menar en annan.

Än är frågan inte avgjord – ärendet ska upp i fritidsnämndens arbetsutskott kommande onsdag. I förslaget till internbudget sägs dock att Summer Camp inte kommer att kunna genomföras under 2018 på grund av besparingskrav.
– Fritidsnämnden fick ju den största besparingen av alla inför 2018; att spara en miljon, konstaterar fritidschefen Henrik Samevik.

Han är medveten om reaktionerna och tycker själv att det är ”tråkigt” att lägret behöver ställas in, men menar att alternativet hade varit att dra in på föreningarnas verksamhetsbidrag eller sänka lokalbidraget.
– Vi behöver göra en besparing som är beständig. Vi behöver avyttra verksamheter och Summer camp är en av dem.

Vad kommer ni mer att spara in på?
– Enligt förslaget kommer vi inte att kunna höja verksamhetsbidragen till föreningslivet. De har legat på 6,80 i många år, men ifjol hittade vi en lösning så att de tillfälligt kunde få åtta kronor. Det kan vi inte ge i år.
– Utöver det har vi dragit ner på personal på vissa fronter och minskat material- och tjänstekostnader. Till exempel har vi inte råd att lägga grus på slingorna, kanske vi inte kan hålla badplatserna lika fräscha och frågan behöver lyftas om vem som egentligen ska sköta badplatser, slingor och leder.

Fritidsnämndens totala budget ligger på 66,6 miljoner kronor. Hälften går direkt till tekniska nämnden i form av hyror.
Summer camp har kostat mellan 260 000 och 400 000 kronor att genomföra. Lägret, som ifjol ägde rum under den första sommarlovsveckan, har arrangerats av föreningar i kommunen med hjälp och stöd av Hässleholms fritid sedan år 2010. Barn i årskurs två till sju har kunnat delta.

Dagens fråga

Ska du gå i ett luciatåg?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar