Oscar Zia släppte för en vecka sedan sin första singel på svenska – Det går aldrig. Foto: Gustav Wiking
Efter andraplatsen i Melodifestivalen 2016 med Human ville Oscar Zia hitta ett nytt sätt att uttrycka sig. Foto: Gustav Wiking
- Det här är en mer sann sida av mig, säger Oscar Zia om sin nya musik. Foto: Gustav Wiking

Oscar Zia på en ny, personlig musikresa

Sedan Melodifestivalen 2016 och andraplatsen med egna låten Human har det varit musikaliskt tyst från Oscar Zia. Fram tills nu. I början av februari kom singeln Det går aldrig, en djupt personlig singel på klingande skånska och med ett helt nytt sound.
– Det har varit en lång resa, säger Oscar Zia.

Efter Mello för två år sedan fortsatte Oscar Zia att skriva låtar till sin kommande engelska ep.
– Men jag kände att det inte var 100 procent rätt. Jag visste inte exakt vad jag ville uttrycka, så jag tog en paus. Jag kände att jag behövde uttrycka något på ett annat sätt och när jag började skriva på svenska var det en helt annan del av mig som började arbeta. Det kändes skönt.

Inspirationen att skriva på svenska kom delvis från Lisa Nilsson, en artist som Oscar Zia lyssnat på under uppväxten. Hon bjöd in honom att sjunga med henne på Skansen förra sommaren – och då blev det sång på svenska.
– Det satte ett frö i mitt huvud, säger Oscar.
Det går aldrig, första låten som Oscar Zia skrev på svenska och som nyligen släppts, har ett poppigt men lite melankoliskt sound.

Den handlar om att tvivel på …?
– Tvivlet på … människan, att lita på människor. Jag har lätt för att leka psykolog och vilja läsa människor och det är i det låten växer fram.
De nya sångerna och det nya soundet beskriver Oscar Zia i dag och nu.
– Absolut, Det här är mer en sann sida av mig. Jag har jobbat på ett mer genuint sätt. Jag har gått in helhjärtat och det här är verkligen mitt. Det här kan ingen annan göra, säger han.

Texterna på det kommande albumet beskrivs i medföljande pressmeddelande som ”miserabelt olyckliga”.

Det låter tufft, är det en jobbig period som du beskriver eller tycker du som Elton John att ”sad songs say so much”?
– Nej, jag tror inte på att man skriver bättre låtar när det är olycklig, men det har varit en jobbig period. Jag är en känslosam människa och känner att jag velat uttrycka det. Men det finna alltid en uns av lycka i det miserabla och det är det jag velat fånga. Det finns alltid en personlig styrka, säger Oscar Zia.

21-årige Oscar Zia spelade musikal innan tonåren, var som 15-åring med i X-factor och gick vidare till Let’s Dance och Melodifestivalen.

Att du blev känd så tidigt, har du funderat över om det har påverkat dig på ett positivt eller negativt sätt?
– Både och tror jag. Det handlar någonstans om att våga sätta mig själv först och det är något som rubbats, för jag har fått ta hänsyn till så många människor hela tiden. Jag växte upp fort men lärde känna mig själv sent. Jag tror det är mycket det det handlar om, säger Oscar Zia.
Nu ser han fram emot att fortsätta släppa musik.
– Snart kommer nästa singel och jag längtar. Jag skulle vilja släppa allt nu. Det här är ju en början, det symboliserar startskottet på en ny resa för mig. Jag hoppas folk ska tycka om låtarna, men det är alltid nervöst att släppa nytt. Jag har jobbat med duktiga människor och haft fina samarbeten. Hittills har jag fått fin respons och jag är supernöjd, säger Oscar Zia.