Prins Henrik i Oslo 2014. Foto: TT/Arlov
Danmarks dronning Margrethe och hennes man prins Henrik i samband med Norges nationaldagsfirande 17 maj 2014. Foto: TT/Arkiv
Drottning Margrethe och prins Henrik på Amalienborg slott i Köpenhamn i samband med drottningens 70-årsdag i april 2010. Foto: TT/Arkiv

Prins Henriks tillstånd allvarligt förvärrat

Danmark Danske kronprinsen Frederik har avbrutit sin vistelse i Sydkorea efter att hans pappa prins Henriks hälsotillstånd allvarligt förvärrats, skriver det danska hovet i ett pressmeddelande.

Prins Henrik, som är gift med Danmarks drottning Margrethe, lades in på Rigshospitalet i slutet av januari efter att ha insjuknat under ett besök i Egypten.

Enligt Danmarks Radios kulturkorrespondent Mette Hybel, indikerar det danska kungahusets pressmeddelande att situationen är allvarlig.

– Det här är första gången som hovet skickar ut den här typen av oroande information om prins Henriks tillstånd, säger hon till DR.

Senare har det framkommit att prinsen bland annat har en tumör i vänstra lungan. Men även om den ska vara godartad, så har han även drabbats av en lunginflammation, vilket kan vara allvarligt för äldre personer.

– Det ser inte bra ut, säger prins Henriks bror Étienne de Monpeza efter att kungahuset meddelat att prinsens tillstånd har förvärrats.

Men även om det enligt prins Henriks bror bara ska vara en fråga om veckor, så tänker han avvakta med att åka till Danmark.

– Nej, jag är inte på väg till Danmark, jag väntar på att få mer information kring hans hälsa först, säger han till BT.

Kronprinsessan Mary var på fredagsförmiddagen en kort stund på besök hos prins Henrik på Rigshospitalet. Hon hade även ett par av barnbarnen med sig på sjukhuset.

Erik Brandt, en nära vän till prins Henrik, säger till Ekstrabladet, att familjen är samlad hos prins Henrik, och betonar att det är endast familjen.

Prins Henrik var inlagd på sjukhus även i somras. Det var i höstas som kungahuset meddelade att han lider av demens.

Läs mer: