Per Fremark, vd SBVT, Niklas Larsson, (C) oppositionsråd i Osby, Henrik Svensson, Aarsleffs Rörteknik AB, Sten Andersson (S), styrelseledamot SBVT, och Roger Nilsson, verksamhetschef, SBVT, på plats i Osby när ett större ledningsbyte tog sin början. FOTO: Maja Ögren Andersson
Det gamla röret till vänster att jämföras med det nya. Foto: Maja Ögren Andersson
Många är involverade i arbetet. På torsdagen fanns det inte mindre än tre arbetsplatser längs Såggatans sträckning. Här en container med nytt mateial som ska lossas.

Störningar i trafiken när ledningar byts ut

OSBY/ÖSTRA GÖINGE Det blir störningar i trafiken i centrala Osby under några dagar framöver.
Flera hundra meter rör ska bytas utmed Såggatans sträckning.

Ett gediget manskap var på plats under torsdagen då de gamla rören schaktfritt började ersättas med nya, så kallad relining. Ändå var det mesta av arbetet redan gjort.
– Planeringen inför ett sådant större projekt är minutiös, säger Henrik Svensson, Aarsleff Rörteknik AB, som på uppdrag av SBVT (Skåne och Blekinges Vattentjänst) utför arbetet.
– De befintliga ledningarna har filmats för att vi ska kunna se hur de kan åtgärdas.

Här handlar det inte om något grävande. Sammanfattningsvis kan man beskriva metoden så att man för in ett material i den gamla ledningen med ett verktyg som övervakas av en kamera. Materialet, som tillverkats i syrafast polyesterfiber, härdas och verktyget förs ut igen.
På plats fanns också bland andra Per Fremark, vd på SBVT och Niklas Larsson (C) oppositionsråd i Osby kommun.
Niklas Larsson är stolt över Osby kommuns beslut att ta itu med ledningsnätet på allvar.
Östra Göinge är på samma linje, en 25-årsplan med avsatta tio miljoner om året för att byta ut väsentliga ledningar.
– Tänk om alla kommuner var så förutseende. Det är modigt. Många kommuner vet inte vilken skör tråd de hänger på och vilken ryggsäck de bär på. Det är helt enkelt en överlevnadsgrej, säger Per Fremark, vd på SBVT.
– För vad gör det om vi har fungerande skola och äldrevård om vi inte har rent vatten och i övrigt trygga VA-funktioner.
– Östra Göinge och Osby är föredömen.
Nästa projekt som planeras under våren gäller gatorna i centrala Osby, väster om järnvägen som genomförs med kombination av schakt och relining.

På plats fanns också Sten Andersson (S) ledamot i SBVT:s styrelse som har följt utvecklingen i Osby under många år. Han drar en lättnadens suck över att problemen tas på allvar med ett totalgrepp.
– Sammanslagningen av flera kommuner i SBVT var lyckat. En kompetent samlad resurs till kommunernas förfogande.
Förutsättningarna inför rörbytet under de närmaste dagarna verkar vara perfekta. Inget regnande som försvårade arbetet.

Men det blir lite störningar i trafiken framöver.
– Eftersom ledningen på vissa sträckor ligger på att djup över 4,5 m- och mycket nära byggnader – samt längs en högtrafikerad gata var relining ett självklart val, säger Per Fremark.
Total ledningslängd som relinas är cirka 450 meter och beräknas ta fyra dagar att genomföra – skulle det gjorts konventionellt skulle det tagit upp emot två månader. Totalkostnaden för projektet uppgår till cirka en miljon.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Är det rätt av S att utesluta Omar Al-Ganas ur partiet?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×