Foto: TT

Allt vanligare med fasta

– Det är faktiskt fler och fler som fastar eller avstår något. Jag ser en ökning i engagemanget, säger Biskop Johan Tyrberg vid Lunds stift.

Han har själv funderat mycket på fastan och upplever att det finns ett större intresse för vad perioden bör betyda för en kristen. Han har en intressant teori om vad det beror på.
– Vi omges av andra religioner och lär oss mer om dem. Jag tror att det kan leda till att man blir mer medveten om sin egen tro och sin egen roll. Man inspireras av att se sin religion speglas i någon annans.
Han berättar att de olika religionerna kan tjafsa vänskapligt om vem som ”fastar rätt.”

– Muslimerna kan tycka att vi inte fastar på riktigt, eftersom vi inte går utan hela dagen som de gör. Medan kristna kan se det som att muslimerna inte fastar eftersom de får äta mycket och gott på kvällarna, medan vissa kristna avsäger sig vissa saker helt.
Biskop Johan gör själv vissa uppoffringar under fasteperioden.
– För mig blir det godis och alkohol. Om man avstår att ta ett glas vin trots att det vore gott till spagetti och köttfärssås så kan man efter fastan känna en större glädje över att få dricka ett glas igen.

Kanske får fastlagsbullen i år extra betydelse för fler troende, som åter ser den som en sista godsak innan en period av avhållsamhet.

×